Indicele bursier Dow Jones a avut luni o scădere de 1.175 de puncte, cea mai mare după criza financiară din anul 2008, situaţii asemănătoare înregistrându-se şi la bursele S&P 500 şi Nasdaq, ceea ce a atras „preocuparea” Preşedinţiei SUA.
ursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de marţi, în ton cu restul burselor europene, antrenate de căderile de pe piaţa americană şi de pe bursele asiatice.
Indicele BET înregistra o cădere de peste 3% la ora transmierii ştirii, cele 13 companii din componenţa sa fiind pe roşu, cu minusuri de 1 până la 5 procente.
Bursele din Asia, afectate
Pieţele din Asia au scăzut din nou marţi, în condiţiile în care investitorii au reacţionat puternic la vestea că indicele bursei americane Dow Jones a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii peste şase ani, informează site-ul postul BBC News.
Titlurile pe piaţa niponă s-au depreciat masiv, cu indicele bursei japoneze Nikkei 225 înregistrând cea mai mare scădere pe zi din 1990. La un moment dat, indicele înregistra o depreciere de 7%, pentru ca pe parcursul zilei să revină uşor, scăderea fiind în cele din urmă de 4,7%.
Declinul pe pieţele bursiere a început de săptămâna trecută după o creştere accentuată a randamentelor obligaţiunilor americane în urma datelor anunţate vineri care au arătat că nivelul salariilor din SUA a înregistrat cea mai rapidă creştere din 2009, stârnind temeri privind creşterea inflaţiei.
„Ştirile economice din SUA au fost mai puternice decât era anticipat”, a declarat David Kuo, director executiv al firmei de consultanţă financiară Motley Fool.
Scăderile înregistrate de bursele din Statele Unite intervin după luni de creşteri la niveluri record care au generat speculaţii privind supraevaluarea activelor companiilor.
Casa Albă a încercat să reasigure investitorii afirmând că se concentrează asupra „fundamentelor economice pe termen lung, care rămân excepţional de puternice”.
Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut ieri 114 miliarde de dolari, în urma căderilor de pe Wall Street, după ce optimismul faţă de reducerea impozitelor, care a alimentat câştigurile din ianuarie, a dat naştere la îngrijorări legate de inflaţie, scrie Bloomberg.
Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a fost lovit cel mai tare, acesta rămânând fără 5,1 miliarde dolari în conturi, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Averea CEO-ului Mark Zuckerberg e mai mică acum cu 3,6 miliarde dolari, al doilea cel mai mare declin. Nici Jeff Bezos nu a rămas neatins: acesta a pierdut 3,3 miliarde dolari.
Indicele Dow Jones a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii ani/ Casa Albă exprimă „preocupare”
Indicele bursei americane Dow Jones a scăzut cu 4,6% (1.175 de puncte), închizând sesiunea de luni la nivelul de 24.345,75. Aceasta este cea mai mare scădere înregistrată de Dow Jones din septembrie 2008, când valoarea indicelui pierduse 777,8 puncte după respingerea unui plan de asistenţă financiară destinat sistemului bancar din Statele Unite.
Valoarea indicelui S&P 500 a înregistrat luni o scădere de 3,8%, iar Nasdaq a piedut 3,7% din valoare, potrivit BBC News.
Sursa: mediafax.ro