Piata neagra a tigaretelor continua sa creasca, ajungand in ianuarie la 17,8%, fata de 17,5% in noiembrie 2015, potrivit datelor comunicate miercuri de compania de cercetare Novel Research, prezentate de Mediafax.
Si in ianuarie 2016, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o cota a pietei negre de 36,8%, cu toate ca se afla in scadere fata de noiembrie 2015, cu peste 10 pp. Regiunile nord-vest si vest detin, de asemenea, cote importante, desi se afla pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%).
Din punct de vedere al provenientei, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continua sa creasca in ritm accelerat, cu 5,5 pp, pana la 22,5%. Asa numitele „cheap whites”, desi se afla in scadere (minus 2,5 pp fata de noiembrie), continua sa detina cea mai mare cota (56%) din totalul pietei negre.
Produsele provenite din Moldova si Serbia se mentin la nivel relativ constant (15,8%, respectiv 1,2%)”, a declarat directorul Novel Research, Marian Marcu.
Gilda Lazar, directorul in cadrul JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a afirmat ca a semnalat inca de la semnarea acordului de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina ca autoritatile nu vor fi pregatite sa combata eficient noul val de contrabanda.
„In Suceava si Botosani, in multe sate si comune, ponderea produselor ilegale ajunge si la 90%. Un pachet de tigarete care costa in Ucraina 2,8 lei se vinde dincoace de granita cu 8 lei. Ne ingrijoreaza profund lipsa unor politici coerente in domeniul tutunului, atat in ceea ce priveste combaterea traficului ilicit, cat si reglementarea industriei legale”, a spus ea.
In 2015, industria tutunului a virat la buget circa 3 miliarde de euro (accize, TVA, taxe si contributii), fiind al doilea mare contribuabil, dupa sectorul petrolier. In domeniu lucreaza aproape 4.000 de angajati, iar circa 60% din productia fabricilor din Romania este exportata.
Sursa: hotnews.ro