Peste 100.000 de companii au intrat în insolvență în ultimii 5 ani, reprezentând aproximativ 16% din totalul companiilor înregistrate în România și un sfert din totalul firmelor active, cu venituri, 2.933 dintre aceste firme având o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. Mediul de afaceri din România a pierdut în ultimii cinci ani aproximativ 13% din companiile cu venituri mari.
Concluzia grupului Coface, care a redactat un studiu în acest sens, comparând cifrele cu cele înregistrate la nivel regional sau în țările mai dezvoltate, este că fenomenul insolvențelor a fost exploatat în sens negativ, companiile cu probleme financiare abuzând de un cadru legislativ șubred și foarte protector cu partea debitoare.
Astfel, media incidenței insolvențelor la 1.000 de companii active, în cazul României, între 2011-2015, a fost de 40 companii insolvente, de aproape 4 ori peste nivelul Europei Centrale și de Est, în condițiile în care România a fost tot timpul în primele trei țări din regiune din acest punct de vedere. Mai mult, ponderea companiilor insolvente pentru care a fost deschisă procedura de insolvență la cererea debitorului a crescut de la aproximativ 30% în 2008 (nivel anterior crizei financiare) până la aproape 55% în 2015. Doar 2%-3% dintre companiile insolvente din România se reorganizează cu succes, de aproape zece ori mai puțin decât media țărilor dezvoltate din UE.
Estimările pentru acest an indică însă o contracție a numărului de insolvențe nou-deschise, cu 25%, anul curent fiind primul în care este observată o scădere a insolvențelor nou deschise cuplate cu o diminuare a riscului sistemic.
Sursa: profit.ro