Cantitatea de apa potabila distribuita consumatorilor din toata tara a fost anul trecut de 744 milioane metri cubi, cu un sfert de milion de metri cubi mai putin decat in 2014, a transmis luni Institutul National de Statstica. Din aceasta cantitate, trei sferturi a fost distribuita pentru uz casnic (561,3 milioane de metri cubi). Partea proasta este ca mai putin de jumatate dintre romani sunt conectati la sistemele de canalizare. INS spune ca in 2015 doar 47,7% din populatia rezidenta a Romaniei (circa 9,4 milioane de locuitori) aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare.
In anul 2015, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodariile populatiei si din unitatile economice si sociale, precum si tratarea lor in statii de epurare, s-a desfasurat in 313 municipii si orase si in 809 comune. Reamintim ca Romania are 320 orase si municipii, 2861 comune si circa 13.000 de sate.
In ceea ce priveste epurarea apelor uzate, populatia cu locuintele conectate la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare (SCE) a fost de 9.089.707 persoane, reprezentand 45,7% din populatia rezidenta a tarii.
Daca ne uitam la consumul de apa per capita pe judete, lucrurile arata ca mai jos (click pe imagine pentru a o mari).
Necesarul de baza (in ceea ce priveste nevoile umane) de apa, care include apa potabila, cea pentru spalarea rufelor, pentru pregatirea hranei si pentru igiena personala si a gospodariei este intre 25 si 100 de litri de apa pe persoana pe zi, in functie de clima, de dieta, de activitatea desfasurata. De exemplu, cantitatea minima de apa necesara pentru baut pentru o persoana care efectueaza munca normala variaza de la aproximativ 2 l in zonele cu clima temperata, la aproximativ 4,5 litri pe zi in zonele cu climat cald.
Cat priveste canalizarea, problema este veche si am mai scris despre asta. In localitatile urbane 9 din 10 familii ocupa locuinte dotate cu bai/dusuri si grupuri sanitare situate in interior. La tara insa, e dezastru. Acolo, din cinci case, trei au WC la curte.
Sursa: agerpres.ro