Peste jumătate de milion de copii au trăit experiența migrației părinților în ultimul an

by Andreea Radu

Fenomenul copiilor rămași singuri în țară, în urma migrației economice a părinților, este unul de amploare care depășește statisticile oficiale. Dificultățile cu care se confruntă acești minori au fost evidenţiate în mod constant în ultimii ani. Este deja dovedit faptul că micuţii rămaşi acasă sunt grav afectați emoțional, educațional și social. Sunt doar câteva dintre informațiile care reies dintr-un amplu studiu al Organizației Salvați Copiii și care va fi prezentat vineri la Timișoara. 1 din 4 copii din România a trăit cel puțin o dată experiența părintelui sau a părinților plecați la muncă în străinătate.
Studiul arată că, în ultimul an, peste jumătate de milion de copii au trăit această experiență în care unul sau ambii părinți au plecat în străinătate, iar cea mai cruntă situație o au cei cu ambii părinți peste hotare. Conform studiului, tații sunt cei care pleacă cel mai des, iar mama pleacă în jurul vârstei de 7 ani.
De asemenea, mamele preferă să plece la muncă în străinătate din cauza venitului scăzut pe care îl obțin individual, iar tații au ca motivație creșterea venitului familiei. Mamele aleg să plece de obicei în Italia, Spania sau Austria, în timp ce tații preferă Germania, Italia sau Marea Britanie.
Copiii țin la început legătura cu părinții zilnic, prin diferite metode. Pe măsură ce înaintează în vârstă, relația cu părinții se răcește și ajung să comunice de două, trei ori pe săptămână cel mult, potrivit studiului, citat de stiri.tvr.ro. Copiii cu părinți plecați în străinătate sunt mai predispuși la consumul de alcool, droguri sau țigări.

Facebook Comments