PESTE 9900 DE CADRE DIDACTICE SUNT ASTEPTATE LA DEFINITIVAT

by Cosmin Mihuta

Proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2014, se desfășoară luni, 14 iulie, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen (câte unul în fiecare județ și în municipiul București). Dintre cei 10.764 candidați înscriși la începutul anului școlar, au fost admiși să participe la proba scrisă 9.917 candidați care au îndeplinit cumulativ cele trei condiții prevăzute de metodologie.

Acestea sunt: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ‘Bine’ sau ‘Foarte bine’ și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasa desfășurate pe perioada anului școlar.

În sesiunea 2014, examenul național pentru definitivare în învățământ se organizează la 136 de discipline. Proba scrisă conține subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie și elemente de psihologia educației. Durata de redactare a lucrării este de 4 ore.

În județul Cluj și în municipiul București durata probei scrise se va prelungi cu 2 ore pentru 4 candidați cu nevoi speciale. Nota obținută la proba scrisă este nota la examen. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen.

Afișarea rezultatelor va avea loc în data de 19 iulie. Perioada 19-23 iulie este desemnată pentru înregistrarea și soluționarea contestațiilor. Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 24 iulie.

Pentru evaluarea lucrărilor scrise și soluționarea contestațiilor s-au constituit 6 centre de evaluare / contestații la nivel național, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrările tuturor candidaților care au optat pentru o anumită disciplină de examen sunt evaluate în același centru. Subiectele de examen, traducerea acestora și baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplina în parte, de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi publicate, după susținerea probei, la ora 15.00, pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro . Atât programele de examen pentru toate disciplinele, cât și modelele de subiecte și baremele pentru toate disciplinele de examen pentru care au optat candidații au fost postate pe pagina http://definitivat.edu.ro și au fost utilizate în activitățile de pregătire a debutanților, desfășurate de Casele Corpului Didactic.

Comisiile constituite în cadrul examenului național de definitivare în învățământ sunt compuse din cadre didactice universitare, având cel puțin titlul științific de doctor și din cadre didactice din învățământul preuniversitar, având cel puțin gradul didactic II. Președinții comisiilor sunt cadre didactice universitare. Coordonarea metodologică a examenului național revine Ministerului Educației Naționale, iar organizarea și desfășurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele școlare județene / a municipiului București.

Facebook Comments