În perioada minivacanţei de 1 Mai (28.04-01.05.2018), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 782.000 de persoane, din care 361.000 pe sensul de intrare în ţară şi 421.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 202.000 mijloace de transport. Comparativ cu o perioadă similară a lunii trecute, s-a constatat o creştere a traficului cu 15% la persoane si 10% la mijloace de transport.
În acest an, cele mai tranzitate puncte de trecere ale frontierei au fost cele de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa peste 248.000 de persoane, precum şi cele aeroportuare unde au efectuat formalităţile aproximativ 203.000 persoane. De asemenea, în această perioadă pe la frontiera româno-bulgară au trecut graniţa aproximativ 120.000 persoane, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară.
În urma măsurilor dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră, traficul călătorilor prin punctele de trecere ale frontierei, în perioada referinţă, s-a desfăşurat fluent şi nu au fost înregistrate blocaje.
A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.
De asemenea, ca urmare a ridicării restricţiilor de circulaţie pe teritoriul Ungariei şi reluării traficului pentru autovehiculele de mare tonaj, în prezent se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere ale frontierei, în special pe sensul de ieşire din ţară, la frontiera cu Ungaria.
De la ridicarea restricţiilor, din data de 01.04.2018, ora 23.00, până astăzi, ora 11.00, prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României, aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 3.500 de automarfare, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire.
Menţionăm că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de poliţiştii de frontieră români, se păstrează în media de 2-5 minute/camion.
Precizăm că, în această perioadă, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, astfel încât formalităţile de frontieră să se efectueze cu operativitate.
Menţionăm că la frontiera internă, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, respectiv bulgare, sens în care Poliţia de Frontieră Română a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria.
De asemenea, la frontiera externă (graniţa cu Serbia, R. Moldova şi Ucraina), la timpul necesar efectuării controlului de frontieră se mai adaugă şi cei necesari efectuării formalităţilor de către celelalte autorităţi (Direcţia Generală a Vămilor, Autoritatea Sanitar Veterinară, C.N.A.I.R, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională Fitosanitară).
Menţionăm faptul că, încă din ziua de 30.04.2018, Direcţia Generală a Vămilor ne-a informat că sistemul informatic vamal nu funcţionează, motiv pentru care, mijloacele de transport marfa nu pot fi implementate. Pe acest segment de control, D.G.V. procedează la implementarea manuala a acestor mijloace de transport, aspect care influenţează în mod evident timpul alocat controlului pentru autovehiculele de mare tonaj.
Recomandări:
Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.
În acest sens, pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române, www.politiadefrontiera.ro, se regăseşte aplicaţia Trafic on-line, dezvoltată si pentru autovehiculele de mare tonaj. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Sursa: agerpres.ro