În data de 12 noiembrie 2016, Autoguvernarea Română şi Asociaţia Culturală a românilor din Leta Mare (Letavertes), judeţul Hajdu-Bihor, au organizat XXII-a ediţie a „Memorialului Vulcan-Irinyi-Popfiu”. În cadrul festivităţilor, au fost elogiate personalităţi marcante de origine română, de religie greco-catolica, care se leagă de această localitate: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi şi Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841–1907), care a trăit în Leta Mare, a fost publicist şi scriitor, membru al Academiei Române. A fost iniţiatorul apariţiei revistei “Familia“, unde a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea.” Ioan Irinyi, chimist şi om de ştiinţă, a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic şi erudit scriitor.
La manifestare au participat ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Au mai participat PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Margareta Tat şi Bertold Netea, primarul şi viceprimarul de la Micherechi s.a. Au contribuit la buna desfăşurare a manifestărilor şi au participat invitaţi din România, precum dr. Aurel Chiriac – directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, Ioan Pop- directorul muzeului Iosif Vulcan din Oradea s.a.
Festivitatea a debutat cu o conferinţă la primăria din localitate, unde au adresat cuvinte de salut preşedintele Autoguvernării Române din Leta Mare, Gavril Crişan, precum şi primarul localităţii, Menyhart Karoly. Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta i-a felicitat pe organizatori pentru însufleţirea şi conştiinciozitatea cu care se îngrijesc de memoria înaintaşilor lor.
PS Virgil, însoţit de către pr. Florin Tătar, parohul Parohiei greco-catolice din Holod, jud. Bihor, şi pr. Szimicsku Ferenc, protopopul de Leta Mare, au oficiat o slujba de pomenire în impunătoarea biserică din localitate, renovate în totalitate în cursul anului 2015. Biserica greco-catolică română din Leta Mare a fost construită în anul 1802. Pe iconostasul bisericii încă şi acum se mai pot citi inscripţii în limba română, care atestă că această comunitate este de origine română.
Prima depunere de corone de flori s-a desfăşurat la mormântul lui Iustin Popfiu, situat în curtea bisericii greco-catolice din Leta Mare. Ceremonii de depuneri de coroane de flori au mai avut loc la Casa de cultură a oraşului Leta Mare, unde se află o placă comemorativă ridicata în cinstea lui Iosif Vulcan şi în curtea şcolii generale “Irinyi János”, unde se găsesc mormintele familiei Irinyi. Evenimentul s-a încheiat cu o cinăcomună, oferită de către organizatori.
În seara zilei de 12 noiembrie 2016, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat, la invitaţia doamnei Elena Silaghi, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bedeu (jud. Hajdu-Bihar), la un bal de binefacere, eveniment ce a avut loc la Casa de Cultură a comunei Bedeu. Balul de binefacere a fost organizat cu scopul strângerii de fonduri pentru Ansamblul “Doina Bihorului”, ansamblu condus de coregraful Gheorghe Gros, originar din Chitighaz. Ansamblul cuprinde tineri dansatori amatori din mai multe locvalităţi unde trăiesc români din Ungaria, în special din jud. Hajdu-Bihar. Aceştia au prezentat un program consistent de dansuri populare româneşti din zona folclorică a Banatului, dar şi dansuri provenite din localităţi tradiţionale ale românilor din Ungaria (Micherechi, Chitighaz, Aletea etc.)
La eveniment au participat printre alţii Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Delia Kovacs, redactorul-şef al publicaţiei “Cronica”, Antal Eszenyi, primarul comunei Bedeu, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din alte localităţi din judeţul Hajdu-Bihar (Mezopeterd, Pocei, Biharkeresztes). Astfel de baluri româneşti, aveau loc în trecut, potrivit organizatorilor, în toate comunităţile de români din Ungaria, în preajma inceperii postului Crăciunului.
Facebook Comments