PERSOANELE CARE DESFASOARA ACTIVITATI INDEPENDENTE TREBUIE SA DEPUNA DECLARATII LA FINANTE PANA LA 1 FEBRUARIE

by Cosmin Mihuta

Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente sub diverse forme de organizare datorează contribuţii de asigurari sociale daca realizează venituri care depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului.
Astfel, contribuabilii persoane fizice, impuse în sistem real, care în anul fiscal 2015 au realizat un venit anual (încasări minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţiile de asigurari sociale), raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, mai mare sau egal cu suma de 10.140 lei (respectiv 845 lei/lună pentru cei care nu au desfăşurat activitate întregul an fiscal), datorează contribuţie de asigurări sociale pe anul 2016.
De asemenea, persoanele impuse pe bază de normă de venit datorează contribuţia de asigurări sociale, în cazul în care pe anul fiscal 2016 norma de venit anuală la care sunt impuse, după aplicarea indicilor de corecţie, este mai mare sau egală decât suma de 11.256 lei (respectiv 938 lei/lună).
Drept urmare, contribuabilii care se află în una din aceste situaţii şi nu sunt pensionari sau asigurati în sisteme proprii de asigurări sociale au obligaţia să depună “Declaraţia privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”, formular cod 600, pentru anul 2016, la organul fiscal competent, până la data de 31.01.2016.
Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, care determină venitul net anual în sistem real sunt obligate să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere prin aplicarea cotei de 10,5% sau 26,3% potrivit optiunii exprimate de către contribuabili asupra bazei de calcul de 938 lei lunar. Definitivarea contribuţiei de asigurări sociale se determină de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală, cu încadrarea acesteia în plafonul minim 938 lei şi maxim 13.405 lei lunar.
Contribuabilii a caror venituri sunt determinate în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu au obligaţia depunerii declaraţiei 600 şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, contributia datorata urmand a se stabili în baza declaraţiei privind venitul realizat pentru anul 2016, după caz.
În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, contributia de asigurari sociale datorata se calculează prin aplicarea cotei de 10,5% sau 26,3%, potrivit optiunii exprimate de catre contribuabil, asupra bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, respectiv, valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea.
Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde contribuabilul îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.
Termenul pentru depunere este data de 31 ianuarie 2016, iar având în vedere că este o zi nelucrătoare, se prelungeşte până la data de 01.02.2016.

De Asemenea, în cadrul aceluiaşi termen se pot depune “Declaraţii privind venitul estimat/normă de venit”, formular cod 220, de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care optează pentru schimbarea modului de determinare a venitului net anual, respectiv, în sistem real pe baza datelor din contabilitate sau pe baza normelor anuale de venit, după caz.

Facebook Comments