Numărul românilor mușcați de căpușe a crescut considerabil, tocmai de aceea medicii spun că măsurile de protecție sunt cele mai importante. Aceștia îi sfătuiesc pe cei care merg în parcuri, în păduri sau pe câmpuri să poarte pantaloni lungi, pe cât posibil, dar și șosete de culoare deschisă. Specialiștii atrag atenția și asupra bolilor grave care pot fi transmise de aceste insecte.
Activitățile în aer liber, mai ales în zonele cu vegetație bogată, cresc semnificativ riscul de a fi mușcat de căpușe. Tocmai de aceea, ori de câte ori mergeți în astfel de zone, este ideal să vă protejați.
Prevenția este esențială
Experții spun ca este ideal să mergeți pe centrul potecilor, unde iarba este deja bătătorită. De asemenea, trebuie să evitați zonele cu iarbă înaltă sau multe frunze. Iar purtarea pantalonilor lungi și a șosetelor este esențială. Nu uitați însă de spray-urile sau loțiunile speciale împotriva insectelor și a căpușelor.
De asemenea, aceștia spun că este vital să știți cum trebuie îndepărtată o căpușă, în primele ore de la mușcătură.
”Dimensiunea ei crește pentru că se hrănește cu sângele nostru. Preferabil să o eliminăm în primele 24 de ore de la atașare”, spune Mihai Trip, medic de familie.
Nu încercați să îndepărați căpușele acasă
Căpușa nu trebuie sub nicio formă strânsă între degete, pentru că astfel favorizăm pomparea conținutului plin de microbi, în sânge.
”Căpușa poate da mai multe boli, printre care boala Lyme, meningoencefalita, dar dacă se observă și se extrage căpușa se poate administra antibiotic și în principiu, nu este nicio problemă”, spune medicul Linciu Venter.
Sursa: antena3.ro