Sâmbătă, 22 iulie a.c., sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, polițiștii și inspectorii antifraudă au efectuat 45 de controale ample în municipiul București și în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava și Vâlcea.
Verificările s-au desfășurat în locurile în care erau depozitate ori comercializate mărfuri importate ilegal de un grup specializat în evaziune fiscală, cu articole textile.
În urma verificărilor, pentru neregulile descoperite, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, au fost ridicate sume de bani cu privire la care existau suspiciuni că ar reprezenta venituri neînregistrate și s-a dispus confiscarea mărfurilor deținute ori comercializate fără documente justificative.
De asemenea, în zilele următoare, cu sprijinul D.R.V. București, se vor desfășura acțiuni de verificare și desigilare a unor transporturi de mărfuri, aparținând membrilor grupării infracționale.
În aceeași cauză, la data 21 iulie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au efectuat 25 de percheziții domiciliare, în București și în județele Ilfov, Buzău și Constanța, la persoane fizice, la firme și la instituții, în urma cărora s-au ridicat documente contabile, unități de calcul și aproximativ 200.000 de euro.
Din cercetări a reieșit că, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, s-ar fi dezvoltat o rețea infracțională de distribuție a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte și încălțăminte, fără documente legale, către comercianți din județul Ilfov, precum și în alte județe din țara.
Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăți cu sediul în Burgas — Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia și Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetățeni chinezi.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 3.786.000 de lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit.
Polițiștii au pus în aplicare 9 mandate de aducere. Față de liderul grupării și de alți doi membri, s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, instanța dispunând arestarea acestora, pentru 30 de zile.
Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală — A.N.A.F..
La acțiune au participat și jandarmi.