Clorul – mai precis hipocloritul de sodiu – este un dezinfectant pe care mamele noastre îl foloseau pentru scoaterea petelor de pe rufele albe, dar și pentru curățarea vasului de toaletă sau a urmelor de mucegai de pe pereți.
Clorul este din nou „vedetă”, de când a debutat pandemia de coronavirus: îl folosim pentru rufe, pentru dezinfectarea suprafețelor, îl turnăm pe covoarele de la intrarea în casă etc.
Dar oare este atât de inofensiv pentru sănătatea noastră? Oare îl folosim corect? Iată câteva lucruri interesante.
Pentru ce se folosește clorul
Clorul este o substanță foarte puternică și se folosește pentru albirea rufelor, dar și pentru dezinfecția hainelor pătate de sânge, vomă sau materii fecale. De asemenea, este util pentru dezinfectarea suprafețelor atinse frecvente (clanțe, butoane lift, întrerupătoare etc.). Ține cont însă că întotdeauna clorul trebuie „îndoit” cu apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Clorul nu trebuie amestecat cu soluții pe bază de amoniac sau acizi
Amoniacul și înălbitorii sunt arme la fel de eficiente împotriva mucegaiului și a igrasiei, dar fiecare este folosit pentru cazuri specifice și sub nicio formă aceste două substanțe nu trebuie combinate vreodată, potrivit webmd.com.
În caz contrar se formează un gaz toxic numit cloramină, care poate afecta țesutul ochilor, gâtului, nasului și al plămânilor, cauzând totodată dificultăți de respirație.
Același lucru este valabil pentru combinația clor plus acizi (cum ar fi oțetul sau soluțiile care desfundă țevile, de exemplu). Este extrem de periculos să inhalezi vaporii toxici formați de această combinație de substanțe!
Clorul nu trebuie folosit în exces și niciodată direct pe haine
Clorul se folosește exact așa cum este specificat pe ambalaj, diluat cu apă și nu mai mult decât este nevoie. Dacă torni direct clor pe haine, foarte probabil vei distruge țesătura acestora. De asemenea, nu trebuie folosit pe haine din lână, mătase, piele sau spandex. Verifică întotdeauna eticheta hainelor pentru modul corect de curățare a acestora.
Nu îți dezinfecta telefonul cu clor
Clorul distruge „pelicula” protectoare a ecranului și nu îți va mai fi recunoscută nici amprenta. În schimb, poți folosi soluții pe bază de alcool, cum ar fi șervețele sau chiar spirt.
Poartă mănuși, mască și ochelari când cureți suprafețe cu clor
Dacă nu diluezi corespunzător clorul în apă, acesta îți poate ataca pielea, iar vaporii toxici pot ajunge în ochi și plămâni. Așadar, protejează-te cu ochelari, mască și mănuși și, foarte important, folosește soluția exact așa cum este recomandat pe ambalaj. Nu uita să porți pantaloni și tricouri cu mânecă lungă, pentru a-ți proteja pielea.
Nu folosi clor pe obiecte metalice
Clorul este coroziv, deci poate „mânca” suprafețele din metal. Așadar, nu îl folosi pe chiuvete din oțel inoxidabil, aluminiu, cupru sau alte metale. Și sub nicio formă nu folosi clor pentru a scăpa de petele de rugină, în special de pe haine. Nu este eficient în acest scop, ba mai mult, va face pata respectivă permanentă.
Deschide geamurile când dezinfectezi locuința cu clor
Trebuie să ai mare grijă când cureți suprafețele din casă (podele, pereți etc.) cu clor, mai ales dacă suferi de diverse alergii, astm sau boală pulmonară obstructivă cronică, pentru că vaporii toxici îți pot înrăutăți simptomele. Cel mai bine este să eviți clorul dacă ești în această categorie sau să deschizi larg ușile și geamurile, ca să aerisești bine încăperea.
Nu folosi clor dintr-o sticlă desfăcută după 3-5 luni
Clorul diluat în apă poate fi folosit într-un interval de 24 de ore pentru a fi eficient. Dacă deschizi sticla, eficiența clorului este valabilă doar 3-5 luni, după care îl poți arunca, nu mai are nici un efect. Ține sticla de clor departe de surse de căldură și razele directe ale soarelui. Nu folosi clorul la mai mult de un an de la data fabricației. Verifică cifrele de pe etichetă: de exemplu, MR20106 înseamnă că sticla respectivă de clor a fost produsă în 2020, în a 106-a zi a anului.
Nu folosi clor pentru desfundarea țevilor
Clorul este coroziv și atacă țevile, așa că este de evitat, mai ales dacă vrei să previi o inundație în casă. Încearcă în schimb soluțiile homemade pe bază de bicarbonat de sodiu sau oțet, care să acționeze timp de 30 de minute, apoi să lași apa caldă să curgă 5 minute.
Curăță în prealabil suprafețele cu soluții pe bază de apă și săpun
Clorul nu curăță grăsimea și praful, motiv pentru care atunci când vrei să dezinfectezi chiuveta, vasul de toaletă sau diverse suprafețe, trebuie să folosești mai întâi o soluție cu apă și săpun.
Sursa: csid.ro