Într-o conferință de presă desfășurată astăzi în sala de ședințe a Primăriei Orașului Pecica, primarul Petru Antal a anunțat finalizarea proiectului “Extindere și eficientizare iluminat public în orașul Pecica și satele aparținătoare”, cod SMIS 123667, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor. ”Valoarea totală a proiectului este de 6.755.674.80 lei, din care finanțarea nerambursabilă este în valoare de 6.737.824.80 (5.727.151,08 – contribuția UE și 875917,22 – contribuția națională), iar contribuția proprie de 152.606,50 lei. Ne-am dorit un sistem de iluminat modern care să ofere calitate dar și eficiență astfel încât să facem economii. Scopul nostru a fost creșterea eficienței energetice în sistemul de iluminat public existent la nivelul Orașului Pecica, (inclusiv la nivelul satelor aparținătoare) și realizarea de activități de extindere a acestui sistem cu aplecarea atentă asupra necesitații cuprinderii în obiectivul investițional a unor sisteme de energie alternativă și a unor soluții tehnice prietenoase cu mediul” a spus primarul.
Viceprimarul Miodrag Stanoiov a explicat cum s-a reușit optimizarea consumului. ”Sistemul ne permite să stablim noi intervalele de timp în care iluminatul sa fie maxim. Am studiat mersul autobuzelor din zona industrială Arad care aduc pecicanii acasă de la muncă și corelat cu orarul transportului în comun și al trenurilor am observat că după o anumită oră circulația în oraș scade la minim. Astfel între orele 0:15 – 05:00 intensitatea va fi redusă și consumul mai eficient. Contează orice economie.” Prezent la conferință, responsabilul Lucian Mocanu, a punctat avantajele acestui sistem inteligent: ”Putem să stabilim noi cum folosim instalația, ceea ce este un avantaj major. Vine sezonul rece, nopțile sunt mai lungi și vom profita la maxim de ceea ce ne oferă sistemul. Că să vă imaginați cât de bun este acest sistem vă pot spune că intensitatea luminii va fi maximă în zona trecerilor de pietoni și aproape de maxim în intersecții. În rest reglăm o intenstate mai scăzută, care nu va încurca pe nimeni fiind greu observabilă. Noaptea, după ce vin ultimele transporturi de navetiști, intensitatea iluminatului va scădea undeva la 30% și astfel facem economii” a explicat Lucian Mocanu.
”Acest sistem ne-a îndeplinit mai multe dorințe. Avem mai mulți stâlpi, corpurile de iluminat sunt moderne, eficiente și datorită soluțiilor tehnice prietenoase cu mediul reușim să reducem și poluarea. Chiar dacă s-a scumpit curentul, prin această investiție reușim să facem economii. Nici nu vreau să ma gândesc la ce valori ale facturilor am fi ajuns dacă nu reușeam modernizarea sistemului de iluminat public. Acum suntem relativ mai liniștiți în privința presiunii facturilor asupra bugetului local” a încheiat primarul Antal.