Pătrunjelul previne cancerul datorită conținutului mare de antioxidanți

by Cristian Dobre

Patrunjelul este una dintre plantele cel mai des intalnite in tara noastra. Il putem cumpara din piata sau supermarket in orice anotimp, asadar nu avem nicio scuza sa nu il consumam cat mai des. Ideal este sa fie mancat crud, dar se poate folosi si sub forma de frunze uscate. Patrunjelul este foarte eficient in tratarea mai multor boli precum astenie, probleme cu circulatia sanguina, hipertensiune, anorexie, astm bronsic, infectii. De asemenea, este foarte bun pentru prevenirea cancerului datorita continutului mare de antioxidanti. Se stie ca antioxidantii lupta cu radicalii liberi, cei care produc celulele canceroase si le distrug.

Consumat sub forma de suc, alaturi de alte legume si fructe colorate (cu cat planta este mai colorata cu atat are mai multi antioxidanti), acesta poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei. Patrunjelul contine mult mai mult fier decat spanacul si este alimentul cu cel mai mare continut de fluor. Astfel, patrunjelul ne ajuta sa avem oase si dinti sanatosi si inlatura respiratia urat mirositoare. Iata doua retete ideale pentru micul dejun, pe baza de patrunjel sunt urmatoarele:

Cinci legaturi de patrunjel, 100 de grame seminte de floarea soarelui hidratate (trebuie puse in apa rece timp de cel putin 3-4 ore, dar ideal este sa fie lasate la hidratat de seara pana dimineata), sucul de la o jumatate de lamaie, 3-4 catei de usturoi, 10 linguri fulgi de drojdie inactiva, 5-6 linguri ulei de masline. Frunzele de patrunjel se toaca marunt, apoi se pun intr-un vas. Peste ele se adauga semintele de floarea soarelui si fulgii de drojdie inactiva. Toate cele trei se fac pasta cu ajutorul blenderului. Apoi se adauga sucul de lamaie, usturoiul, uleiul de masline si sare dupa gust. Pasta obtinuta poate fi intinsa pe paine integrala sau se foloseste ca sos pentru paste integrale.

Doua-trei legaturi de patrunjel se taie marunt, peste care se adauga sucul de la o jumatate de lamaie, o legatura de ceapa verde, una sau doua rosii taiate felii, sare si ulei de masline. Este o salata usoara, dar satioasa care este deopotriva racoritoare si sanatoasa. Nu in ultimul rand, poti include patrunjelul in diverse retete de smoothie verde, ca sa ii maschezi gustul, in cazul in care nu este preferatul tau.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments