Patru clădiri de spitale din judeţul Arad nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, între care clădirea principală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), cea mai mare unitate medicală din judeţ, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad.
Conform ISU, în judeţ există nouă unităţi sanitare de stat şi private care deţin 11 clădiri în care se asigură spitalizare continuă. Două dintre acestea nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu, iar din cele nouă rămase, cinci clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu, autorizaţia vizând întreaga clădire. Pentru două dintre cele patru imobilele neautorizate, există totuşi aviz de securitate la incendiu, în timp ce două clădiri nu au nici avizul.
Referitor la această situaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat, miercuri, că autorizaţia pentru SCJU nu poate fi obţinută decât după finalizarea investiţiilor care se derulează de mai mulţi ani în spital.
„Am alocat sumele necesare pentru realizarea avizării clădirilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, realizări care au fost făcute în decembrie anul trecut. Astăzi, din punct de vedere al autorizării, avem probleme pentru că atâta vreme cât vom munci pe secţii şi vom avea investiţii, primim doar aviz. Doar la terminarea lucrărilor Spitalul Judeţean poate solicita autorizarea. Dar, având avize, suntem în regulă din punct de vedere legislativ”, a spus Cionca.
În sediul principal al SCJU funcţionează şi o secţie ATI, pentru pacienţii cu patologie non-COVID-19.
CJ Arad a realizat un masterplan care prevede că toate clădirile spitaliceşti vor fi aduse la standardele legale prin modernizări, investiţii estimate la 200 milioane de euro, dar pentru finalizarea cărora sunt necesari cel puţin zece ani.