După două decenii şi jumătate partidele politice continuă să se prezinte în faţa electoratului cu aceleaşi planuri de guvernare nerealiste. În aceste condiţii atât la nivel local prin vocea preşedeintelui de filială, Ioan Marin Crişan, dar şi la nivel naţional prin vocea preşedintelui Gheorghe Naghiu, Confederața Patronatul Român are de făcut unele precizări.
Mediul de afaceri autohton nu mai poate asista nepăsător la lipsa de strategie, de perspectivă, de responsabilitate și de onestitate în relația conducătorilor țării cu cei care asigură, într-o foarte mare măsură, salariile bugetarilor, ajutoarele sociale și celelalte cheltuieli făcute din banul public. Niciuna dintre formațiunile care se confruntă pe scena politică pentru locuri în viitorul Parlament nu a convins mediul de afaceri că are o strategie eficientă, acțiuni pe termen scurt și mediu care să scoată antreprenoriatul român din blocajul nefast în care se zbate de prea multă vreme.
Oamenii de afaceri români își doresc ca țara să fie condusă pe principiul meritocrație iar răspunderea să fie statuată pentru toate funcțiile din instituțiile statului și din deconcentrate, să se termine, odată pentru totdeauna, cu propunerile politicianiste, cu proiectele niciodată duse la capăt, uitate imediat după preluarea puterii în stat, cu permanentele modificări, pe toate planurile, odată cu fiecare schimbare a componenței Legislativului și a Executivului.
De asemenea trebuie ca odată pentru totdeauna, să fie instituită responsabilitatea directă: ai greșit, răspunzi, deoarece până acum aproape nimeni nu a răspuns pentru cheltuirea nechibzuită sau cu rea-intenție a banului public, pentru înstrăinarea resurselor de toate felurile, pentru lichidarea unor unități care – bine administrate – ar fi putut aduce plus valoare.
Oamenii de afaceri români doresc încetarea abuzurilor şi a presiunilor instituțiilor statului asupra mediului de afaceri autohton.
În acest moment există 67 de instituții cu atribuții de control calibrate la nivel național, dar acționează doar asupra a 30 la sută din mediul de afaceri, adică asupra firmelor autohtone, prea mici și prea slabe în comparație cu multinaționalele și corporațiile mereu și cu ostentație intangibile.
„Viitorul României depinde de deciziile legislative și de măsurile Executivului, motiv pentru care mediul de afaceri cere partidelor care vor participa la alegerile din decembrie un semnal hotărât că lucrurile nu vor mai continua ca până acum iar decidenții de la nivel național îşi vor asuma și vor răspunde punctual de aplicarea celor mai bune soluții economice și sociale pentru ieșirea din starea catastrofală în care se află mediul de afaceri autohton. Partidele au făcut și fac, în această perioadă, nenumărate propuneri, au diverse inițiative în numele antreprenorilor, dar fără să-i consulte, fără să le ceară părerea tocmai celor care se confruntă zi de zi cu realitatea economică.
Filiala Arad a Confederaţiei Patronatul Român a fost si este mereu deschisă dialogului cu toate forţele politice şi toţi factorii decidenţi care au drept obiective dezvoltarea capitalului autohton, reducerea fiscalității, debirocratizarea, descurajarea abuzurilor și a presiunii inadecvate a organismelor statului asupra producătorilor români de bunuri și servicii, prezervarea și creșterea numărului de locuri de muncă, institurea unui dialog social real și constructiv în cadrul unui sistem tripartid cu reprezentanți a căror legalitate este dovedită și confirmată. este mesajul transmis pentru politicienii de toate orientările de către Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatul Roman.
În completare, vicepreşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatul Roman Marel Măinescu a adăugat că „ Nu mai avem timp și nici starea necesară ca să constatăm, după alți patru ani, că ne-am ales din nou cu promisiuni deșarte. Liderii partidelor trebuie să înțeleagă că doar asumându-și prevederi legislative logice, numai îndreptând urgent ceea ce a fost legiferat greșit, pot căpăta încrederea populației și, în special, pe cea a mediului de afaceri autohton. Fără acestea și fără demnitate națională, un stat de drept nu poate funcționa”.