Directorul APIA Bucureşti, consilieri ai agenţiei, un preot, un avocat, medici veterinari de la DSVSA Suceava şi fermieri sunt suspectaţi în dosarul în care au loc percheziţii în Capitală şi alte două judeţe, miercuri dimineaţă. Ancheta vizează acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, susţin surse judiciare. Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat, acesta urmând să fie dus la audieri la DNA Suceava, potrivit unor surse judiciare.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat în urma percheziţiilor care au loc miercuri, în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, acesta urmând să fie dus la audieri la DNA Suceava, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, este suspectat în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
Activitatea infracţională a grupării suspectate de acordarea ilegală de subvenţii agricole a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava Delia Moldoveanu, care „a avut sprijinul necondiţionat” al directorului general APIA Bucureşti, prejudiciul în acest caz fiind de cinci milioane de lei.
Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.
Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că în acest caz au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracţională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care „a avut sprijinul necondiţionat” al directorului general APIA Bucureşti.
Conform sursei citate, exploataţiile fictive pentru care erau acordate subvenţii agricole erau înregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava în baza naţională de date cu sprijinul directorului general şi al altor funcţionari din APIA Bucureşti.
Procurorul-şef al DNA Suceava a subliniat că activitatea infracţională a grupului a fost continuată chiar în condiţiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvenţiile agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranţă naţională.
Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.
În urma percheziţiilor care au loc miercuri dimineaţă vor fi aduse cu mandat la audieri cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava – funcţionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul general al APIA Suceava, Eugen Mogoş, a spus că nu ştie nimic despre acuzaţiile aduse funcţionarilor instituţiei, el fiind în concediu.
Serviciul Teritorial Suceava al DNA a început verificări la APIA Suceava după ce s-a constatat că peste 30 la sută din subvenţiile agricole plătite de APIA unităţilor de cult la nivel naţional au fost virate mănăstirilor şi parohiilor din judeţul Suceava.