În acest moment există două legi care prevăd sancţiuni pentru părinţii care nu îşi lasă copiii la şcoală. Ei pot primi amenzi de la 100 la 1000 de lei, pot presta muncă în folosul societăţii şi pot risca să li se întocmească şi dosar penal.
Sute de părinţi privesc cu groază la numărul în creştere al cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi se gândesc la variantele legale pe care le au la îndemănă pentru a proteja sănătatea copiilor la începerea noului an şcolar.
„Dreptul la educaţie al copilului nu este ceva opţional, este ceva stabilit prin constituţia României şi oricine încalcă acest drept răspunde.
Această raspundere vine în conformitate cu prevederile din două legi importante, Codul Penal. articolul 380 şi articolul 360 din Legea Educaţiei Naţionale.”, a declarat la emisiunea Decisiv de la Antena3, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”
Dacă un părinte nu îşi lasă copilul la şcoală, el poate fi sancţionat cu o amendă de la 100 de lei pânâ la 1000 de lei sau muncă în folosul societăţii.
Părinţii care nu îşi trimit copiii la scoală, începând cu 14 septembrie, pot fi sanctionaţi penal
„Această sancţiune poate fi acordată doar în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare sesizează autorităţile locale, iar autorităţile locale vor timite un agent constatator.
Până în momentul de faţă, un asemenea articol nu s-a aplicat niciodată pentru că nu s-au stabilit cine sunt agenţii constatatori. Iar amenzile de la 100 de lei la 1000 de lei sau muncă în folosul comunităţii, ştim foarte bine, că nu sperie pe nimeni”, precizează Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”.
Părintele are dreptul să apere sănătatea propriului copil
„Dacă un copil are o boală asociată, părinţii pot merge la medicul specialist să îi elibereze o adeverinţă, numai că la nivelul sistemului sanitar nu se ştie cum trebuie să se elibereze aceste adeverinţe.
Mă sună părinţii care se duc la directori, se duc la medicii de familie şi nimeni nu ştie acest lucru. Trebuia o normă metodologică despre acest lucru sau o informare directă între Direcţia de Sănătate Publică, astfel încât să se ştie cum se procedeaza în acest moment.”, a declarat la emisiunea Decisiv de la Antena3, Iulian Cristache – preşedintele Asociaţiei Părinţilor.
Teama justificată a profesorilor. Unităţile de învăţământ nu au suficient personal
„Sunt grădiniţe care au nevoie, pentru a respecta ghidurile lansate de Ministerul Sănătăţii, de 10 până la 17 posturi de personal nedidactic, iar legea care modifică actul normativ 55 privind deblocarea posturilor respective, abia astazi a trecut prin Camera Deputaţilor. Degeaba deblochez posturile dacă nu asigur şi finanţarea lor!”, mai spune Marius Nistor.
„De două luni de zile solicităm întâlniri cu domnul premier şi nu ne răspunde la adresă. Ne-a chemat poimâine ( n.r joi, 10 septembrie), când mai avem doar 4 zile până la începerea anului şcolar ca să găsim soluţiile.
Este incredibil aşa ceva. Răspunde penal domnul premier pentru aşa ceva?”, se întreabă Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Părinţilor.
„Copiii sunt împiedicaţi să înceapă şcoala chiar de Ministerul Sănătăţii”
„Exista o teamă şi ea este justificată atâta vreme cât comunicarea din partea autorităţilor şi modul în care au înteles să gestioneze această situaţie lasă de dorit.
Este inadmisibil ca după mai mult de trei luni de solicitări continue din partea noastra, a părinţilor şi a elevilor, de a avea întâlniri cu reprezentanţii Guvernului pentru a stabili clar cum trebuie să înceapă anul şcolar, de ce anume avem nevoie. Au trecut trei luni în care puteau fi deblocate posturile, puteau fi organizate concursuri, puteau fi asigurate toate condiţiile pentru ca şcoala să fie un mediu sigur pentru toţi cei care calcă pragul şcolii respective.”
„Cred că înainte de a vorbi de sancţiuni dure trebuie să vorbim de comunicare, de a transmite informaţii clare tuturor actorilor implicaţi în educaţie, părinţi, elevi, personal din unităţile de învăţământ, pentru că pe toţi ne interesează securitatea sănătăţii tuturor celor implicaţi”, mai spune Marius Nistor.
Sursa: antena3.ro