Parcul Tematic de Educație Montanistică de la Căsoaia a fost inaugurat (FOTO)

by Dana B.

La Căsoaia a fost inaugurat astăzi Parcul Tematic de Educație Montanistică, un proiect unicat în partea de vest a țării. Această unicitate este motivată de faptul că aici, în Tabăra de la Căsoaia, profesorii, studenții, elevii și tinerii arădeni sunt educați în ceea ce privește montanistica, drumețiile, primul ajutor, supraviețuirea în caz de nevoie etc., scopul declarat al nostru fiind încurajarea și promovarea „turismului verde”. Dispunem de o multitudine de trasee montane deosebit de frumoase de-a lungul și de-a latul județului Arad, acestea fiind marcate corespunzător de către echipele de salvamont-salvaspeo din subordinea Consiliului Județean Arad. De aici, de la Poalele Highișului (de fapt, chiar de la Tabăra de la Căsoaia) se deschid mai multe trasee montane excelente, pe grade diferite de dificultate sau de lungime. Unele fac legătura între cetățile Șiria și Șoimoș, altele pun în valoare Vârful Highiș sau platouri montane deossebit de frumoase.

„A educa tânăra generație pentru a face turism montan reprezintă una dintre prioritățile Consiliului Județean Arad. Iar acest lucru nu se putea face într-un cadru mai nimerit, decât în Tabăra de la Căsoaia, unde beneficiem și de „Casa Verde” – un proiect transfrontalier finalizat recent. Tot aici, avem organizată și o expoziție permanentă dedicată primului montanolog din această parte a Europei, Czaran Gyula din Șepreuș. Chiar și primul pavilion de la Căsoaia, edificat de Prințul Schulkovski în anul 1932, este legat nu doar de vânătoare, ci și de montanistică. Așadar, Căsoaia s-a impus deja ca un veritabil brand montanistic în această parte a țării, iar Zilele Muntelui se desfășoară tot aici, la fiecare început de septembrie”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

„La iniţiativa doamnei vicepreşedinte Claudia Boghicevici,  am inaugurat astăzi Parcul Tematic de Educație Montanistică, un proiect în valoare de 145.000 de lei, care vine să întregească zestrea Taberei de la Căsoaia, făcând-o cât se poate de atractivă din acest punct de vedere. Cadrele didactice, iar mai apoi tinerii vor fi educați de către persoane specializate în montanistică, în tehnici de supraviețuire, în acordarea primului ajutor, în ecologie și în tot ceea ce este necesar pentru cunoașterea muntelui. Anii viitori vom organiza și concursuri naționale sau internaționale de montanistică, pentru a pune în valoare atât Tabăra de la Căsoaia, cât mai ales frumusețile naturale din județul Arad”, a declarat Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

 

 

 

Facebook Comments