Singurul lăcaș de cult din județul Alba unde se oficiază slujbe în limbaj mimico-gestual este paraclisul situat în incinta Așezământului social pentru persoane cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, al cărui hram este sărbătorit în 12 februarie, când este cinstit Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari.
Persoane cu diverse tipuri de handicap au asistat vineri, aici, la o slujbă oficiată și în limbaj mimico-gestual pentru cei cu deficiențe de auz. La slujbă au participat aproximativ o sută de persoane, beneficiari ai centrului „Sfântul Meletie”, persoane cu dizabilități, persoane cu deficiențe de auz și vorbire, dar și colaboratori și invitați.
„Așezământul social pentru persoane cu dizabilități ‘Sfântul Meletie’ din Alba Iulia și-a sărbătorit astăzi (vineri—n.r.) ocrotitorul spiritual — Sfântul Ierarh Meletie. Ne îndreptăm astăzi gândurile și rugăciunile noastre către cei care poartă crucea grea a unor mari suferințe. Persoanele cu dizabilități sunt semenii noștri care au nevoie de grija, ocrotirea și respectul nostru”, a spus, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei și președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Acesta a menționat că Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Asociația Filantropia Ortodoxă derulează activități ample în sprijinul persoanelor cu dizabilități. În prezent, sub oblăduirea Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia se află centre școală specială, locuințe protejate sau servicii de consiliere și de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități.
La rândul său, parohul parohiei comunității persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Alba Iulia, preotul Petru Hașegan, a vorbit despre cum a luat ființă aceasta, în 2005, și despre slujirea în limbaj mimico-gestual.
„Îl sărbătorim astăzi (vineri—n.r.) pe ocrotitorul comunității noastre. Sfântul Meletie este ocrotitorul bisericii noastre din Alba Iulia în care slujim în limbajul semnelor pentru credincioșii cu deficiențe de auz și vorbire. Mă bucur că, împreună cu acești oameni, reușim să îi slujim Domnului și în acest mod, folosind nu cuvintele, ci semnele”, a spus părintele Petru Hașegan.
Așezământul „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înființat în 2008 și funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistență Socială, și Consiliul Județean Alba, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.
Centrul are ca scop creșterea șanselor de integrare socială și profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare — ergoterapie și kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistență și consiliere socială. De asemenea, în clădire funcționează și un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, precum și Asociația Națională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar 40 de persoane cu handicap.
Sursa: agerpres.ro