Este una din plantele care se culeg vara si este recunoscuta pentru beneficiile asupra sistemului cardiac. Vorbim despre paducel, de la care, in scop terapeutic, folosim frunzele, florile si fructele. Medicii avertizeaza insa: o cura cu ceai de paducel se face intotdeauna sub supravegherea unui specialist pentru ca din prietenul inimii, aceasta plante se poate transforma in dusmanul acestui organ.
Cum se prepara corect ceaiul de paducel
Se ia o lingura de fructe de paducel sau flori peste care se adauga o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat aproximativ 10 minute. Puteti bea acest ceai de trei ori pe zi. Pastrati ceaiul ramas in recipiente bine inchise si adaugati suc de lamaie pentru a conserva substantele active.
„Mecanismul de actiune se bazeaza pe continutul in antioxidanti al paducelului care relaxeaza muschi netezi ai inimii si dilata vasele de sange, scazand astfel presiunea si permitand cresterea fluxului sanguin. Urmatoarele afectiuni care beneficiaza de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienta cardiaca congestiva si hipertensiunea. In plus, ceaiul de paducel creste puterea si frecventa contractiilor cardiace”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.
Contraindicatii
Reactiile adverse ale acestui ceai nu sunt frecvente, insa sunt cateva contraindicatii importante. Daca beti ceai de paducel si aveti mai multe simptome decat de obicei in timp ce mergeti sau faceti efort, este bine sa consultati medicul. O doza prea mare de paducel poate scadea tensiunea arteriala si poate cauza hipotensiune si pot aparea simptome ca ameteala si lesin.
O doza prea mare de paducel poate cauza si batai neregulate ale inimii. De asemenea, nu este recomandat nici femeilor pentru ca poate scadea tonusul musculaturii uterine, afectand astfel sarcina. Nici la copii nu este indicat ceaiul de paducel.
Alergicii trebuie sa fie si ei atenti. Daca sunteti alergici la orice planta din familia Rosaceae (trandafiri, capsune, pere, caise, mere sau visine), este posibil sa aveti reactii negative la paducel.
Paducelul este contraindicat atunci cand se administreaza orice tip de medicamente. „Paducelul poate sa creasca activitatea digoxinei (folosita pentru aritmie), a beta blocantelor sau blocante ale canalelor de calciu (folosite pentru dilatarea vaselor de sange sau pentru reducerea tensiunii arteriale), sau a antidepresivelor. Paducelul are proprietatea de a subtia sangele, asa ca daca luati medicamente anticoagulante sau antiplachetare adresati-va medicului inainte de a incepe sa beti ceai de paducel”, spune dr. Stan.
Atentie la tinctura de paducel
„Tinctura de paducel nu este recomandata in cazul ulcerului gastric, dar este un remediu bun pentru tratarea afectiunilor cardiace avand un efect usor coronaro-dilatator si totodata stabilizeaza si hipertensiunea”, explica dr. Catalin Luca, medic medicina generala, cu competenta apifitoterapie.
Sursa: sanatate.bzi.ro