Ouale scad riscul de boli cardiovasculare. Ouăle sunt recunoscute pentru faptul ca reprezinta o sursă bună de proteine de înaltă calitate și conțin componente bioactive benefice pentru sănătate. Dar ele sunt, de asemenea, încărcate de colesterol în gălbenușuri, ceea ce face ne face sa ezitam cu privire la consumul de ouă întregi, noteaza medicalxpress.com.
Până în prezent, majoritatea studiilor care analizează asocierea consumului de ouă cu bolile cardiovasculare (BCV) au fost efectuate în țările cu venituri mari, iar constatările erau inconsistente între populații și subtipuri de BCV. În consecință, nu s-a ajuns la un consens cu privire la recomandarea consumului de ouă în întreaga lume.
Studiul actual realizat de Spitalul Fuwai si Academia Chineză de Științe Medicale a sugerat existența unor relații în formă de U între consumul de ouă și riscurile de BCV în rândul populației chineze. Cei care au consumat 3- 6 ouă / săptămână aveau cel mai mic risc. Mai precis, consumul de 1 ou / săptămână a fost asociat cu un risc mai mare cu 22% pentru BCV și un risc mai mare de deces cu 29%; pe de altă parte, consumul de peste 10 ouă / săptămână a fost asociat cu un risc mai mare cu 39% și cu 13%.
În plus, cercetătorii au subliniat că influența consumului de ouă părea să fie diferită între subtipurile de BCV. Persoanele care aveau un consum mai mare de ouă aveau un risc mai mare de boli coronariene (CHD) și accident vascular cerebral ischemic, în timp ce riscul crescut de accident vascular cerebral hemoragic a fost găsit doar în rândul celor cu un consum mai mic.
Ouale scad riscul de boli cardiovasculare
Studiul actual a fost realizat pe baza proiectului de predicție pentru riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice din China (China-PAR), care a fost stabilit să estimeze epidemia de BCV și să identifice factorii de risc asociați la populația chineză generală. Un număr de 102.136 participanți din 15 provincii din China au fost incluși, care erau cu toții fără VCC, cancer sau boală renală în stadiu final la momentul inițial. În perioada de până la 17 ani de studiu, au fost identificate 4848 de cazuri de BCV incidentă (inclusiv 1273 CHD și 2919 accident vascular cerebral) și 5511 decese totale, cu o rată de urmărire de peste 90%.
Dovezile anterioare chineze din studiul China Kadoorie Biobank (CKB) au indicat că aportul scăzut până la moderat de ouă (aproximativ 5 ouă / săptămână) a fost asociat semnificativ cu un risc mai mic de BCV în comparație cu consumul niciodată sau rar (aproximativ 2 ouă / săptămână).
În proiectul China-PAR, aproximativ 25% dintre participanți au consumat 3-6 ouă / săptămână, iar procentul de participanți care au consumat = 10 ouă / săptămână a fost 12% și, respectiv, 24%. Beneficiind de o gamă largă de consum de ouă, prezentul studiu a demonstrat în primul rând potențialele efecte adverse ale aportului prea mare de oua în rândul populației chineze.
Eliminarea limitelor de colesterol dietetic în cele mai recente orientări dietetice din SUA și China au provocat reacții considerabile. Atât Asociația Americană a Inimii, cât și Asociația Chineză de Medicină Preventivă au lansat ulterior rapoarte științifice și au subliniat că „colesterolul alimentar nu ar trebui să fie permis a fi consumat în cantități nelimitate”. Având în vedere creșterea rapidă a aportului de colesterol și a prevalenței hipercolesteremiei în China, ar trebui luate măsuri pentru a încuraja publicul să limiteze aportul alimentar de colesterol.
Sursa: bzi.ro