Rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea şi ale Reginei-mamă Elena şi ale pricipelui Mircea vor fi mutate în primăvară în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.
Pietrele tombale sunt deja gata. Tot la Curtea de Argeş vor fi aduse osemintele principelui Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Şi piatra tombală a principelui Mircea este finalizată. Deşi au divorţat în 1928, părinţii Regelui Mihai, Carol al II-lea şi Regina-mamă Elena, vor fi reuniţi în noua catedrală de la Curtea de Argeş. „Casa Regală a gândit să avem o întâlnire peste câteva săptămâni pentru a rezolva şi mutarea Regelui Carol al II-lea. Pietrele tombale sunt deja făcute pentru Regele Carol al II-lea şi Regina-mamă Elena. Aşa stau lucrurile până acum“, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Rămăşiţele pământeşti ale celor doi vor fi mutate în primăvara acestui an. Reprezentanţi ai Casei Regale au confirmat pentru Adevărul că şi rămăşiţele principelui Mircea vor fi aduse de la capela Castelului Bran Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş şi că au avut loc deja loc mai multe discuţii în acest sens cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Este posibil ca mutarea sicriului principelui Mircea să se producă după finalizarea decoraţiunilor interioare ale noii catedrale.
Regina Elena va fi adusă din Lausanne
Regina Elena, mama Regelui Mihai, a rămas singura suverană a României înmormântată în afara ţării. Mama Regelui Mihai s-a stins din viaţă în Elveţia, în 1982, şi a fost îngropată, după ritul ortodox, în cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Regina Elena i-a fost alături fiului ei în momente-cheie din istoria noastră, cum ar fi întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste în 1944 şi abdicarea forţată a suveranului în 1947. Mai mult, cea de-a treia regină a românilor a primit recunoştinţa statului Israel pentru că a salvat vieţile multor evrei din România în timpul războiului.
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului spune că aducerea Reginei-mamă Elena din Elveţia la Curtea de Argeş „se va discuta cu Preafericitul Patriarh Daniel, care a propus Regelui Mihai, pe când încă era în viaţă, că este potrivit ca să fie adusă şi Regina Elena cât mai curând şi aşezată în Necropola Regală din Pridvorul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeş. Regele Mihai a fost de acord!“.
Unde e îngropat Carol al II-lea
Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea se găseşte în prezent într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii Curtea de Argeş. Rămăşiţele au fost aduse în 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde a fost înhumat în 1953. „Mutarea Regelui Carol al II-lea va fi peste câteva săptămâni. Trebuie să eliberăm paraclisul unde este pus, pentru că este în programul european de restaurare. Şi sunt termene ferme!“, a mai declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului.
Pentru moment, principele Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, odihneşte în capela Castelului Bran, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus, de la biserica Cotroceni, în 1941. Principele Mircea s-a născut în 1913 la Bucureşti şi s-a stins din viaţă la doar trei ani şi nouă luni, pe 2 noiembrie 1916, la Buftea, cauza morţii fiind febra tifoidă.
După încoronarea de la 15 octombrie 1922, Regina Maria scria în jurnalul său câteva rânduri tulburătoare: „Toată ziua n-am încetat să mă gândesc la Mircea al meu, care ar fi trebuit să fie aici, cel mai tânăr din mândra mea familie. M-am gândit la el, cel care dormea somnul de veci atât de liniştit în vechiul Cotroceni, la toate zilele pe care nu a avut parte să le trăiască, nici bune şi nici rele. Acum ar fi fost un băiat destul de mare. Poate că mi-ar fi ţinut trena… Micul meu Mircea, unde eşti? Micuţă viaţă, mugur care n-a fost să înflorească“.
De asemenea, în biserica mănăstirii Curtea de Argeş, aflată la aproximativ o sută de metri de Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, se găsesc, pe de o parte, mormintele Regelui Carol I (1839-1914) şi al Reginei Elisabeta (1843-1916), între care se află o cutiuţă pirogravată, cu osemintele micuţei prinţese Maria (1870-1874), iar de cealaltă parte se află mormintele Regelui Ferdinand (1865-1927) şi al Reginei Maria (1875-1938).
Noua catedrală
La 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie la Noua Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, în prezenţa Principesei Margareta şi a Principelui Radu. Noua Catedrală are în total 16 morminte.
Unde e înmormântată Elena Lupescu
Elena Lupescu, marea iubire a lui Carol al II-lea, este înmormântată într-o zonă privată a Mănăstirii Curtea de Argeş, în spatele unui gard metalic, într-o zonă unde vizitatorii obişnuiţi nu au acces. În faţa mormântului este un dreptunghi de marmură pe care scrie simplu: Elena Lupescu – 1899-1977. Mormântul este înconjurat de un brâu de marmură şi acoperit cu pietriş, fără flori, fără candelă, aflându-se alături de frumoasa cruce ortodoxă a răposatului părinte stareţ Ilarion Craioveanul. Mormântul Elenei Lupescu este practic într-un mic cimitir unde îşi dorm somnul de veci mai mulţi călugări ai mănăstirii, în faţa unei biserici de lemn din secolul al XVII-lea, adusă de la Podul Broşteni la Curtea de Argeş.
Sursa: adevarul.ro