Ai încercat vreodată să îţi speli tenul cu apa rămasă de la orez? În Asia, această licoare cunoscută drept elixir antiîmbătrânire este folosită de sute de ani în ritualurile de frumuseţe.
Apa de orez întinereşte pielea, o face să radieze prin toţi porii, iar părului îi dă strălucire şi rezistenţă. Se crede că femeile asiatice care munceau la ferme erau nevoite să se spele cu apa rămasă după curăţarea orezului de impurităţi. În timp, şi-au dat seama că aceasta este bogată în substanţe binefăcătoare pentru piele şi păr. În prezent, apa de orez este unul dintre cele mai vechi secrete ale frumuseţii japonezelor.
Poţi folosi această apă fie că ai tenul uscat, gras, normal, mixt sau sensibil. Există 2 variante prin care o poţi obţine şi o singură reţetă. Ai nevoie de o jumătate de ceaşcă de orez şi 2 de apă plată. Pentru prima metodă: clăteşte orezul folosind apa dintr-o ceşcuţă. După ce ai îndepărtat murdăria, pune orezul într-un bol întins şi acoperă-l cu apa rămasă. După 10-15 minute, filtrează apa printr-un tifon steril şi foloseşte-o. Pentru a doua metodă: faci o apă mai concentrată, pe care o poţi folosi ca demachiant sau balsam de păr, preparând orezul în mod obişnuit. Pune la fiert apa şi când ajunge la punctul de fierbere, adaugi orezul. Când e gata, strecori apa. Trebuie să aibă o culoare albă, opacă.
Tonic pentru piele
Apa cu orez este un tonic excelent pentru piele, o netezeşte şi îi dă o strălucire naturală. În unele cazuri, poate uniformiza pigmentul pielii, estompând eventualele pete pigmentare.
Reduce dimensiunea porilor
Rezolvi problema porilor dilataţi şi inestetici ai pielii aplicând o dischetă de bumbac îmbibată cu apă cu orez, care are acţiune astringentă.
Tratează acneea şi eczemele
Pentru zonele cu acnee apa de orez este un tratament eficient. Cu dischetele de bumbac îmbibate tamponează zonele cu acnee şi lasă câteva minute să se usuce, apoi te clăteşti cu multă apă. Vei vedea că se reduce roşeaţa – inflamaţia care vine la pachet cu acneea.
Compuşii din amidonul de orez ajută la tratarea eczemelor. Fierbe orezul în apă (nu îl amesteca, pentru că poţi pierde din substanţele benefice ale amidonului), şi ia-l de pe foc când s-a făcut orezul, apoi filtrează apa rămasă. După ce o răceşti cât să fie suportabilă pentru piele, o aplici pe zonele afectate. Repetă procedeul până la vindecare.
Calmează arsurile solare
Apa de orez este benefică şi în caz de arsuri solare, deoarece calmează inflamaţiile şi arsurile soare. Pune într-un recipient cu pulverizator apă şi aplică pe zonele cu piele înroşită, apoi lasă să se usuce. Remediul face ca senzaţia de usturime să dispară.
Face tenul mai luminos
Ai nevoie de un produs care îţi iluminează tenul, însă nu vrei să pui pe faţă preparate bogate în substanţe chimice, cum sunt parabenii? Apa de orez este ceea ce cauţi! Folosită cu regularitate dimineaţa, când te speli pe faţă, lichidul poate deschide pigmentul pielii. În plus, va conferi pielii un luciu natural, în timp ce estompează imperfecţiunile.
Dă strălucire părului
Foloseşte apa cu orez şi ca o mască pentru păr. După ce îţi speli părul cu şampon, întinde-o pe toată suprafaţa, las-o să acţioneze 20 de minute şi apoi clăteşte-te cu multă apă. După ce usuci părul, vei vedea că podoaba ta capilară străluceşte de sănătate în bătaia soarelui.
Reţetă de mască antirid cu pudră de orez
Din orez poţi face şi un produs antirid, pe care trebuie să îl încerci! Ai nevoie de 1 lingură şi jumătate sau 2 de făină de orez, 1 albuş bătut spumă şi între 3 şi 5 picături de glicerină (găseşti la farmacie). După ce baţi albuşul, adaugi făina peste spumă şi picăturile de glicerină, apoi amestesci până când se omogenizează. Aplică masca pe tenul curat şi las-o să se usuce. O îndepărtezi cu apă caldă şi apoi aplici o crema hidratantă sau un concentrat pe bază de vitamina C. Pentru rezultate rapide, poţi utiliza această mască săptămânal.
Sursa: clicksanatate.ro