O comunitate dintr-un oraș din România tocmai a sărbătorit Paștele Cailor. Localnicii spun că această sărbătoare este foarte importantă pentru ei. Comuniatea bulgară din Târgovişte a sărbătorit „Tudoriţa” sau „Paştele Cailor”. Este un eveniment unic în ţară în care se pune accent pe comuniunea dintre gospodar şi calul său, scrie antena3.ro.
Comunitatea de bulgari din Târgovişte numără în prezent 2500 de membri care păstrează cu sfințenie vechea tradiție a „Paștelui Cailor”. Ei spun că această zi este sfântă, astfel că nu se munceşte, ci se sărbătoresc animalele care îi ajută pe oameni la muncile agricole.
Potrivit tradiţiei, Paştele Cailor este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său merg la Biserică pentru a primi binecuvântarea preotului.
„Gospodinele fac în casă pâinicile konceta pe care le sfințește la biserică şi după se dă jumătate la cal, jumate la gospodar să sfințească legătura pentru o lucrare mai bună”, a declarat Marian Costea, președintele Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte.
Sărbătoarea se încheie printr-un concurs în care sunt înscriși cei mai frumoși cai. Evenimentul este unic în țară, iar la el au ajuns inclusiv oaspeți de peste hotare, îmbrăcați în straie populare.
Oraşul din România în care se sărbătoreşte Paştele Cailor. Ce semnificaţie are
Facebook Comments