De ani de zile se vorbește despre care instituție, care partid, care politician sprijină mai mult dezvoltarea județului, municipiului, orașelor și comunelor. Avem 365 de zile pe an de dezbateri, acuze, justificări, bătăi cu cărămida în piept care e mai tare și iubește mai mult Aradul. Se știe foarte bine că de 14 ani, de când PDL-PNL conduce județul și municipiul, strategia lui Gheorghe Falcă (preluată și de supușii lui) a fost aceea de a-și asuma toate reușitele și de a arăta cu degetul spre opoziție pentru toate neajunsurile. Ani de-a rândul am auzit că doar Gheorghe Falcă are influență la București, iar cei de la PSD stau cu capul plecat în fața șefilor de la centru. Sau că doar PDL aduce bani în județul Arad, iar PSD luptă doar pentru interesele partidului. Chiar și în acest început de an am auzit aceeași placă stricată, că guvernul taie bani, că nu sprijină cu nimic administrațiile locale, că bagă bețe-n roate municipiului, care a acumulat un excedent de 44 de milioane de euro, dar Falcă urlă că mai vrea bani.
În realitate însă, statistica rece și nemiloasă arată că toată această propagandă PDL este de fapt un mare neadevăr. Consiliul Județean Arad, instituție condusă de PNL din 2004, nu sprijină cu nimic, dar cu NIMIC, orașele din județul Arad. Toate cele nouă orașe (Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Sebiș) au primit ZERO lei din bugetul Consiliului Județean Arad pentru investiții. Doar Sebișul a primit modesta sumă de 400 de mii de lei pentru plata arieratelor. O nimica toată în comparație cu sumele alocate de Guvernul României pentru Sebiș: 1,6 milioane de lei, pentru atelier școală P+2, și 1,4 milioane de lei, pentru grădiniță cu program prelungit. Deci, de 7,5 ori cât s-a primit de la CJA pentru plata datoriilor.
Tot Guvernul României a alocat orașului Chișineu Criș suma de 9 milioane de lei pentru reabilitare rețea de aducțiune de la frontul de captare, reabilitare stație de tratare a apei, reabilitare și extindere rețea de distribuție apă potabilă. De la CJA – ZERO.
Orașul Ineu a primit de la București, cum îi place liberalului Falcă să spună, bani pentru patru proiecte: Construire grădiniţă cu program normal, cu 4 săli de grupă, în sat Mocrea (aparţinător), oraş Ineu – 2.131.835 lei; Construire grădiniţă cu program normal cu 4 săli de grupă în oraş Ineu – 2.132.192 lei; Extindere, reabilitare şi modernizare Liceul „Mihai Viteazul”, corp C1 – 7.373.552 lei; Reabilitare și modernizare Liceul Tehnologic Sava Brancovici – 10.741.192 lei. De la CJA – ZERO.
Orașul Lipova a obținut, din fonduri guvernamentale, 5,4 milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea Liceului Atanasie Marienescu, respectiv a Școlii generale Radna cu clasele I-VIII, și 2,6 milioane de lei pentru pod metalic peste râul Mureș. De la CJA – ZERO.
La Nădlac, Guvernul României a alocat 7 milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea rețelei de străzi. De la CJA – ZERO.
Pâncota a primit aproape un milion de lei pentru o nouă grădiniță în satul Măderat. De la CJA – ZERO.
Orașul Pecica a primit fonduri guvernamentale pentru trei proiecte: Construire, extindere, reamenajare clădiri existente și curte școală – Școala gimnazială nr. 2 – 4.299.779 lei; Extindere Liceu cu corp P+1E – 1.283.659 lei și Grădiniță de patru grupe cu program prelungit – 3.567.917 lei. De la CJA – ZERO.
Orașul Sântana a primit de la Guvernul României suma de 700 de mii de lei pentru reabilitare şcoală gimnazială Sfânta Ana cu cls. I-IV, corp clădire str. Unirii nr. 3C, arondată Liceului Tehnologic Ştefan Hell, și alte 2,5 milioane de lei pentru extindere Şcoală Gimnazială Sântana cu Sală de Sport. De la CJA – ZERO.
Aceasta e statistica sumelor primite din partea Consiliului Județean Arad, care și în 2017 a avut excedent bugetar, și din partea Guvernului României. Care și cât a contribuit, cine sprijină și cum dezvoltarea acestor orașe, puteți trage singuri concluziile. Orice comentarii în plus, din punctul nostru de vedere, ar fi inutile.