Oprirea corectă a sângerării nazale

by Cristian Dobre

Din instinct sau pentru ca asa ai fost învatata, ai tendinta de a înclina capul spre spate sau de a te întinde pe spate pentru a opri sangerarile nazale. Specialistii sustin ca aceasta metoda nu este numai inutila, ci si periculoasa, fiindca sangele poate bloca tractul respirator. Iar daca o cantitate semnificativa ajunge în stomac, se poate instala starea de voma, subliniaza profesorul Jeffrez Suh, de la David Geffen School of Medicine din cadrul University of California. Patrunzand în tractul respirator, sangele poate duce la aparitia pneumoniei, întrucat este contaminat cu bacterii din zona gatului, atentioneaza Jennifer Villwock, chirurg ORL.

Solutia corecta: Preseaza narile cu degetele, exact în punctul unde incepe cartilajul nazal, pentru a crea presiune asupra vaselor de sange, favorizand astfel coagularea sangelui. In plus, înclina capul usor în fata, astfel încat sangele sa nu patrunda în organism.

Pont: Foloseste un spray decongestionant nazal cand observi sangerarea, înainte de a aplica presiune asupra narilor. Chiar daca acest spray are ca scop decongestionarea, ajuta la oprirea sangerarii pentru ca favorizeaza contractia vaselor de sange. Specialistii recomanda ca atunci cand te confrunti cu sangerari nazale frecvente, ce depasesc 15-20 de minute, sa apelezi la medic pentru a identifica factorii declansatori si a primi un tratament adecvat.

Cele mai multe sangerari nazale apar la nivelul portiunii anterioare a nasului. Sangerarea se exteriorizeaza la nivelul nasului. Ea apare in general la nivelul septului nazal care separă cele doua nari. Vasele sangvine de la nivelul septului pot fi rupte prin zgariere cu unghia sau în urma unui traumatism în aceasta zona. Aerul uscat poate face ca mucoasa septului sa se usuce si sa crape, fapt care poate duce de asemenea la sangerare în partea anterioara a nasului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments