Miza alegerilor pentru reprezentanţii cartierelor din Hong Kong a fost mai mult una simbolică, pentru că aceştia nu au o putere şi o influenţă administrativă decisivă, deşi 117 dintre aceștia vor face parte din comisia compusă din 1200 de membri, care va avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte alegerea guvernatorului oraşului. Cu toate acestea, de la declanşarea protestelor – câteodată violente – acestea au fost primele alegeri din Hong Kong care reprezintă şi un fel de test pentru susţinerea populară a demonstranţilor. Totodată alegătorii au calificat în mod indirect şi activitatea actualului guvernator, Carrie Lem, pe care protestatarii îl acuză că ar reprezenta interesele Chinei şi nu pe cele ale oamenilor din oraş.
Votul s-a desfăşurat paşnic, demonstranţii dorind să arate că nu doar protestele de stradă reprezintă singura modalitate de manifestare a dorinţelor lor. Până acum conducătorii consiliilor de cartiere au fost politicieni apropiaţi de China, de multe ori aceştia nu au avut contracandidaţi. De această dată însă, opoziţia a desemnat candidaţi în fiecare circumscripţie, care aveau un program identic cu solicitările demonstranţilor. Mai mult decât atât, în unele cartiere candidaţii au fost chiar organizatorii protestelor. Este însă adevărat că autorităţile au anulat sub diferite motive candidatura unor activişti. Astfel, nu a putut candida nici Joshua Wong, unul dintre conducătorii protestelor.
Rezultatele alegerilor nu sunt încă cunoscute, însă primele date indică o victorie zdrobitoare a forţelor protestatare – scrie BBC. Nu se ştie însă dacă rezultatele alegerilor vor avea vreo influenţă asupra puterii sau dacă vor amplifica sau nu protestele. Demonstraţiile au început în luna iunie, după ce în parlamentul local s-a depus un proiect de lege potrivit căruia infractorii puteau fi extrădaţi Chinei. Proiectul de lege cu pricina între timp a fost retras, însă demonstraţiile nu au mai putut fi oprite, protestatarii solicită acum demisia guvernatorului Carrie Lem.
Sursa: rador.ro