Gastrita si ulcerul sunt doua afectiuni tot mai raspandite. Aparitia lor depinde, in mare masura, de ceea ce mancam sau de obiceiurile de zi cu zi.
Fumatul si consumul de alcool sau excesul de pastile sunt alte cateva cauze ale cresterii incidentei ulcerului si a gastritei chiar si in randul persoanelor foarte tinere.
Gastrita si ulcerul se manifesta prin dureri in capul pieptului, senzatie intensa de arsuri, balonare, senzatie de stomac gol si de foame. Acestea apar atunci cand mucoasa gastrica sau duodenala este inflamata, iritata din cauza excesului de acid si de enzime gastrice.
Cauzele aparitiei gastritei si a ulcerului:
Mese neregulate
O alimentatie haotica inseamna, in principal, nerespectarea unui orar strict de masa. Omiterea micului dejun si cinele tarzii favorizeaza cresterea aciditatii gastrice.
De asemenea, abuzurile alimentare, excesul de alimente prajite sau grase, consumul unei cantitati mari de carne, de alimente tip fast-food, dulciurile, dar si alimentele mult prea condimentate, ceapa si usturoiul sau bauturile carbogazoase cauzeaza o crestere a secretiei gastrice sau refluxul continutului duodenal in stomac.
Alimente picante
Alimentele cu gust picant, acru sau amar sunt stimulante gustativ, provocand o secretie intensa de sucuri gastrice. Acelasi lucru se intampla si in cazul bauturilor acidulate.
Cafea pe stomacul gol
O ceasca de cafea pe stomacul gol stimuleaza secretia acidului clorhidric, util pentru descompunerea mancarurilor. Insa, intrucat stomacul nu are ce sa digere in acel moment, acidul clorhidric va provoca arsuri puternice ale mucoasei, putand duce intr-un final la aparitia ulcerului.
Acelasi lucru se intampla si in cazul consumului de ceai negru sau de alcool pe stomacul gol.
Fumat
Fumatul creste riscul de aparitie a ulcerului gastric. In plus, acesta incetineste procesul de vindecare al ulceratiilor stomacale deja existente si contribuie la reaparitia leziunilor cauzate de aciditatea in exces.
Aspirina, ibuprofenul si toate medicamentele din gama antiinflamatoarelor nesteroidiene prescrise pentru febra, dureri de cap si alte dureri minore sensibilizeaza stomacul la actiunea acizilor gastrici, dand nastere senzatiei de arsura. Practic, acestea irita mucoasa stomacului.
Igiena deficitara
In 1983, a fost identificata bacteria Helicobacter pylori, care a fost incriminata drept factor etiologic al ulcerului. Aceasta populeaza stomacul, irita mucoasa gastrica provoacand atat gastrite, cat si ulcer, cauzand in timp, cancer gastric.
Celulele lezate se atrofiaza si mor, lasand loc enzimelor digestive sa distruga tesutul tubului digestiv. Bacteria se transmite prin nerespectarea regulilor de igiena.
Stres
Gastrita si ulcerul sunt, de asemenea, induse de stres. Stresul incetineste digestia, permitand alimentelor si secretiilor gastrice – acidul clorhidric si pepsina – sa ramana in stomac si intestine pentru o perioada mai lunga de timp.
Aceste secretii acide determina iritarea mucoasei stomacului si intestinului si, de aici, aparitia ulcerului gastric, respectiv, duodenal.
Sursa: sfatulmedicului.ro