Credeai că doar consumul excesiv de alcool îţi îmbolnăveşte ficatul? Te înșeli! La fel de nocive sunt dulciurile, alimentele bogate în grăsimi trans, dar și suplimentele sau pastilele luate fără recomandarea medicului, scrie webmd.com.
Mănânci prea multe dulciuri
Studiile arată că zahărul în exces este la fel de periculos pentru ficat precum consumul de alcool, chiar dacă nu ai probleme cu greutatea.
Iei prea multe suplimente
Chiar dacă sunt naturale, astfel de suplimente nu trebuie luate după ureche sau în exces, pentru că pot îngreuna misiunea ficatului, ceea ce duce la hepatită sau chiar insuficienţă hepatică. În special suplimentele cu vitamina A sunt periculoase pentru ficat. Din acest motiv, consultă-te întotdeauna cu medicul înainte să iei suplimente de orice fel, pentru a şti precis dacă îţi sunt indicate şi în ce dozaj.
Suplimentele pentru regenerarea ficatului: bune sau nu?
Sedentarismul este principala cauză a obezităţii, urmată de alimentaţia nesănătoasă. Iar obezitatea este un factor de risc major în apariţia bolii ficatului gras nonalcoolic (steatohepatită), care se manifestă prin umflarea ficatului, întărirea acestuia şi formarea de ţesut cicatrizant (ciroză).
Eşti mai predispus riscului de a dezvolta această problemă dacă eşti supraponderal sau obez, de vârstă mijlocie şi suferi şi de diabet.
Vestea bună este că astfel de afecţiuni hepatice pot fi prevenite prin exerciţii zilnice şi un regim alimentar sănătos, fără grăsimi şi zahăr în exces.
Iei analgezice ca pe bomboane
La orice mică durere de cap, de dinţi sau de spate dai buzna la dulăpiorul cu medicamente, în căutarea unor pastile care să te scape de supărătoarele simptome? Să nu te miri dacă la analizele de sânge vei avea rezultate îngrijorătoare.
Luate frecvent, analgezicele (în special cele care conţin acetaminofen) îţi pot distruge ficatul. Încearcă să apelezi la alte metode pentru a elimina durerea sau, şi mai bine, descoperă cauza. De multe ori, poate fi vorba despre odihna insuficientă sau de stres, probleme pe care le poţi combate natural, fără ajutorul pastilelor.
Atenţie la grăsimile trans!
Multe alimente procesate sunt surse bogate în grăsimi trans, considerate de nutriţionişti adevărate bombe calorice, iar de medici, reale pericole pentru sănătate. Astfel de grăsimi sunt trecute pe etichetă drept „grăsimi parţial hidrogenate” şi sunt responsabile pentru acumularea în exces a kilogramelor, dar și a colesterolului, factori care contribuie la apariţia bolilor de ficat.
Sursa: csid.ro