Cancerul de colon apare la adulți din ce în ce mai tineri. Stilul de viață, medicamentele luate sau meniul cu multe alimente procesate nu te vor ajuta deloc să-ți protejezi sănătatea. Descoperă ce obiceiuri au un rol esențial în strategia de reducere a riscului de cancer de colon.
În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că 15% dintre cazurile de cancer de colon sunt diagnosticate la adulții care au sub 50 de ani, vârsta de la care se recomandă de obicei începerea testării pentru această boală. În plus, pacienții mai tineri au un risc mai ridicat de a li se depista cancerul de colon în faze avansate. Dacă ai deja cazuri de cancer de colon în familie este indicat să discuți cu medicul tău pentru a-ți face analizele specifice înainte de pragul obișnuit de 50 de ani.
Iată ce obiceiuri te pot ajuta să previi cancerul de colon indiferent de vârstă:
1. Nu sta jos mult timp
Probabil nu vei fi surprins de faptul că multe ore de stat jos vor favoriza durerile de spate, diabetul, bolile cardiace, tromboza și obezitatea dar te-ai gândit că această inactivitate te va face foarte vulnerabil în fața cancerului de colon? Statul jos prea mult timp exacerbează inflamațiile din organism, care se vor acumula constant. Potrivit cercetătorilor canadieni, inflamația cronică te predispune la cancer, așa că dacă ai un job de birou găsește ocazia de a te mișca puțin în fiecare oră, timp de 2-3 minute.
2. Stai la soare
Expunerea zilnică, dar nu excesivă, la soare te poate proteja de cancerul de colon. Trebuie să eviți arsurile solare, dar organismul are nevoie de vitamina D, care este produsă în momentul în care pielea intră în contact cu razele soarelui. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că o carență de vitamina D crește riscul de cancer de colon cu până la 31%. Este esențial să stai la soare în fiecare zi timp de 15-30 de minute. De asemenea, poți lua suplimente de vitamina D sau poți consuma pește gras.
3. Două aspirine pe zi
Există din ce în ce mai multe dovezi că aspirina poate preveni cancerul sau chiar răspândirea celulelor maligne, iar unii medici recomandă pacienților cu un risc ridicat să ia 2 aspirine pe zi pentru a-și proteja organismul. Persoanele care sunt predispuse genetic la cancerul de colon au un risc de zece ori mai ridicat, iar această doză de aspirină va reduce riscurile cu până la 60%.
Este adevărat că este o terapie controversată deoarece poate cauza un ulcer peptic sau anemie, ca urmare a unei sângerări cronice la nivelul tractului digestiv, dar în unele cazuri se consideră că aceste riscuri sunt justificate pentru a preveni boala mai gravă.
4.Alege orezul integral
Există o dezbatere îndelungată cu privire la rolul fibrelor pentru protecția tractului digestiv, dar cel mai recent studiu realizat asupra a 2 milioane de persoane a confirmat că un meniu bogat în cereale integrale, în special orez integral și ovăz, reduce semnificativ riscul de cancer de colon. Include ovăzul și orezul integral în rețetele tale cât mai des pentru a te asigura că ai o digestie optimă și că toxinele se elimină la timpul potrivit.
5. Consumă zilnic o porție de varză
Varza este un alt aliment eficient în lupta împotriva cancerului. Sinigrina este componentul cheie din varză care elimină celulele maligne și împiedică multiplicarea lor.
6. Mizează pe peștele gras
Acizii grași de tip Omega-3 au un rol esențial pentru digestie, iar peștele gras precum somonul, heringul, sardinele, tonul și macroul îți vor asigura necesarul zilnic.
Pacienții care au primit un diagnostic de cancer de colon și consumă cel puțin o porție de pește gras la nivel de săptămână au un risc de mortalitate cu 41% mai redus. Dacă vei opta pentru 3-4 porții în fiecare săptămână efectul de refacere și protecție se va intensifica.
7. Savurează o ceașcă de cafea
Nu este cazul să te simți vinovat pentru că nu te poți trezi fără puțină cafea. În cadrul unui studiu care a vizat 9.200 de adulți s-a constatat că o singură ceașcă de cafea consumată zilnic reduce riscul de cancer de colon cu 26%. Dacă bei mai mult și ajungi la 3 cești de cafea pe zi riscul va fi cu 40% mai redus. Efectul util a fost observat și în cazul variantelor decafeinizate sau pentru espresso.
Sursa: eva.ro
Facebook Comments