Obezitatea, formă de îmbătrânire prematură. La nivel mondial, peste 2 miliarde de persoane sunt supraponderale sau obeze. Cifrele obezității s-au triplat din 1975. La copii și adolescenți, este și mai rău, cu o creștere de zece ori a aceluiași interval de timp. Ce facem greșit aici?
Poate că am privit în mod greșit epidemia de obezitate, spun oamenii de știință. Într-un nou studiu, ei sugerează – oarecum provocator – că am ratat ceea ce reprezintă de fapt obezitatea.
Obezitatea, susține echipa, este în esență o formă de îmbătrânire prematură – ceva care ne pune în pericol sănătatea și ne scurtează viața în moduri care sunt remarcabil de similare cu procesele inevitabile de îmbătrânire și de cedare a bolilor legate de vârstă.
Obezitatea, formă de îmbătrânire prematură
„Într-adevăr, mecanismele prin care se dezvoltă comorbiditățile obezității și îmbătrânirii sunt foarte similare”.
În noua cercetare a lui Santosa, ea și coautorii săi au examinat peste 200 de studii privind efectele obezității, mergând de la efectele celulare și moleculare până la impactul afecțiunii asupra sistemului imunitar, cogniție, mobilitate și multe altele.
Analiza lor este că obezitatea, din punct de vedere al sarcinii sale asupra sănătății, este în mod efectiv o oglindă a îmbătrânirii: o condiție care predispune indivizilor la debutul precoce al bolilor cronice pe care de obicei le asociem cu îmbătrânirea.
Pentru a fi clar, în timp ce cercetătorii afirmă că obezitatea accelerează îmbătrânirea, ei nu sugerează cu adevărat că îmbătrânirea și obezitatea sunt literalmente același lucru. Mai degrabă, în măsura în care putem realiza paralele între concepte din perspectiva patologiei, obezitatea și îmbătrânirea sunt „două părți ale aceleiași monede”.
Sursa: bzi.ro