Dacă propunerea muzicală a săptămânii recent încheiate a cuprins capodopere din creaţiile compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven, ultimul concert al lunii, cel din seara de 26 februarie 2015, de la ora 19.00, apelează la aceleaşi profiluri componistice, concentrându-se asupra unui gen unic muzical, simfonia clasică vieneză.
„Aţi observat că o jumătate din programul concertelor noastre este ocupată, îndeobşte, de o singură lucrare, de o SIMFONIE. Ea reprezintă punctul de greutate al concertului. Iar în lista creaţiei compozitorilor – chiar dacă unii au scris numai câte o lucrare de acest gen, cum este César Franck – simfoniile sunt considerate adesea partea cea mai importantă a întregii lor opere. Vă propunem două simfonii de Mozart şi de Beethoven, pentru toţi ascultătorii ce se înfruptă din comorile acestui gen al muzicii cu covingerea că descoperă mereu noi şi vaste domenii ale spiritului creator al omului, al omenirii.” – dr. Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Walter Hilgers, unul dintre oaspeţii de anvergură ai scenelor de concert din România, concentrează capacităţile ansamblului simfonic într-o selecţie ce vizează ultima simfonie mozartiană, nr. 41, Jupiter şi Simfonia a IV-a de Ludwig van Beethoven, etaloane ale unui timp păstrat în conştiinţa auditorului modern ca unul dintre cele mai accesibile şi valoroase. Stăpân al tuturor resurselor, Mozart glorifică trecutul încorporându-l în modernismul ultimei sale simfonii, în timp ce Beethoven se reîntoarce la rigorile clasice, expunând cu mai multă vivacitate aspectele lumii interioare, după căutările şi expansiunile Simfoniei a III-a, Eroica.
Prezentate într-o versiune cizelată şi erudită, partiturile acestei săptămâni împlinesc la modul ideal aşteptările melomanilor, ale celor care revin cu consecvenţă în fiecare seară de joi, în sala de concerte a Filarmonicii.
Portret – Walter Hilgers
Walter Hilgers s-a născut în 1959 la Stolberg/Rheinland. În urma studiilor muzicale pe care le-a absolvit la Staatliche Hochschule für Musik Rheinland, a devenit în 1978 tubist al orchestrei Düsseldorfer Symphoniker şi a început în paralel activitatea didactică la Institutul Robert Schumann din cadrul aceleiaşi Universităţi de Muzică (Staatliche Hochschule für Musik Rheinland). Un an mai târziu, a urmat invitaţia pentru orchestra Festivalului de la Bayreuth, ansamblu în care şi-a desfăşurat activitatea timp de 12 ani.
Angajamente ulterioare l-au inclus pe muzician în ansamblurile cele mai mari ale Europei: Philharmonisches Staatsorchester Hamburg (Hamburgische Staatsoper), orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Hamburg (NDR) şi Wiener Philharmonikern (Wiener Staatsoper). În peste 30 de ani de activitate orchestrală, a cântat sub bagheta dirijorilor Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Andre Previn, Pierre Boulez, Georg Solti, James Levine, Seiji Ozawa, Riccardo Mutti, Bernhard Haitink si Günter Eand.
Domeniul solistic precum şi acela cameral nu au fost nici ele neglijate, Walter Hilgers punând bazele unuia dintre cele mai renumite ansambluri germane de suflători, cu apariţii internaţionale de peste 25 de ani: German Brass.
Walter Hilgers a predat la Universităţile de Muzică din Düsseldorf, Aachen, Lübeck şi la Universitatea de Muzică şi Arte Plastice (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) din Hamburg. În 1995 a urmat numirea ca profesor de tubă şi muzică de cameră la Hochschule für Musik “Franz Liszt” din Weimar şi tot atunci a înfiinţat şi a preluat pentru cinci ani conducerea ansamblurilor Tritonus Wimares şi Junge Deutsche Blechbläsersolisten.
Tot de acelaşi an se leagă începuturile sale dirijorale, primul concurs şi prima poziţie câştigate fiind în Slovacia. În postura de dirijor invitat, Walter Hilgers onorează scene din Europa, SUA, America Latină şi Asia, printre ansamblurile de prestigiu la care a fost invitat numărându-se Münchner Rundfunkorchester, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Orchestra de cameră Radio – Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Orchestra Filarmonicii din Montevideo,Orchestra Naţională din Buenos Aires, Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, Orchestra Filarmonicii din Nizza. Începând din stagiunea 2007 – 2008, Walter Hilgers este dirijor principal invitat al Filarmonicii Banatul din Timişoara.
Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad