Mai mulţi bani pentru tratamentul bolnavilor cu hepatită cronică. CNAS va cheltui suplimentar 2,2 miliarde de lei. La începutul săptămânii viitoare va avea loc prima rundă de negocieri pentru tratamentul fără interferon a 2.000 de pacienţi cu fibroză hepatică, în stadiul patru. În plus, se va lua în discuţie şi extinderea tratamentului la alţi pacienţi.
Suplimentarea bugetului pentru Casa Naţională de Sănătate a fost luată la rectificarea bugetului stat pe anul 2016, şi va permite debutul negocierilor pentru medicamente de ultimă generaţie. Noutatea este că vor fi negocieri şi pentru extinderea tratamentului la pacienţii în stadiile II şi III de fibroză hepatică, nu doar pentru cei în stadiul IV.
Contractul anterior a vizat 5.860 de pacienţi aflaţi în stadiile III şi IV. Rezultatele arată că în cazul celor 3900 care au terminat tratamentul, aproape 99% dintre ei au scăpat de virusul hepatic C.
Autorităţile nu au dat publicităţii costurile exacte ale contractului negociat pentru tratament, dar pe piaţa farma se estimează o medie de 40.000 de euro de pacient. Atenţie, se decontează doar cazurile rezolvate cu bine.
Peste 5000 de dosare au ajuns la CNAS în anul care a trecut de la debutul programului interferon free, dar o mie au fost respinse. Bugetul alocat a fost de 100 de milioane de euro, şi a fost cheltuit integral.
Oficialii CNAS sperau ca în această toamnă să poată generaliza tratamentul şi la gradele F1, F2, deci în stadiile de fibroză incipientă.
România este pe locul 1 în Europa cu peste 530 de mii de pacienți cu hepatita C, cu 8.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an.
Surs: digi24.ro