O FOSTA PRIMARIE COMUNALA SI O GARA DE MOCANITA VOR FACE PARTE DINTRE EXPONATELE MUZEULUI SATULUI VALCEAN

by Cristian Dobre

Muzeul satului vâlcean, un complex în aer liber care conține nu mai puțin de 86 de clădiri din secolele 16-19, ar putea avea în viitor două exponate inedite, însemnând o gară de mocăniță, ridicată la începutul secolului al XX-lea, și o fostă primărie comunală.

Bisericuță de lemn, datând din anul 1771, de la Mrenești-Creteni, județul Vâlcea, salvată și restaurată, la Muzeul Satului Vâlcean, de către specialiștii Fundației HAR
La marginea de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea, pe cel puțin zece hectare, se întinde un imens complex muzeal, unde sunt expuse case țărănești din toate regiunile județului, dispuse într-un aranjament care copiază aspectul satului vâlcean de altădată.

„Avem aici 86 de obiective, case din toate regiunile județului Vâlcea, din nordul cu influențe ardelenești, din sudul oltenesc, din estul muntenesc, din vestul brâncovenesc. Case vâlcene cu curți, cu dependințe, mobilate așa cum au fost în vremurile în care își trăiau existența în satele de origine. Avem aici biserici, mori de apă, stâna Brătienilor, Vâlcea în miniatură”, spune directorul muzeului, Claudiu Tulugea.

Și, ca în orice sat vâlcean, nu lipsesc hanul țărănesc, obiectiv adus din Țara Lotrului, cula boierească sau școala primară de secol al XIX-lea.

Muzeul satului vâlcean se va extinde în acest an cu mai multe exponate — o casă a păstorilor din Vaideeni, o casă de pe Valea Oltețului și o alta de pe Valea Topologului, dar și o primărie din fosta comună Genuneni. Însă, cel mai important obiectiv pe care conducerea muzeului și l-ar dori este o gară de început de secol XX, o gară de mocăniță de pe Valea Bistriței.

„Este o idee care va trebui bine structurată și să sperăm că se va și împlini. Gările de mocăniță aparțin în prezent unei companii multinaționale care folosește linia veche pentru a-și aduce materia primă de la carierele Bistrița. Sunt pe acea linie, „în picioare”, încă 5 gări, care, din câte știu, nu mai sunt folosite. Sunt gări de la început de secol și ne-am dori una aici, în muzeu, pentru a fi valorificată”, spune Tulugea.

Astfel, satul vâlcean ar uma să aibă toate componentele sale din trecut — case cu dependințe, biserici de lemn, conacul boieresc, mori de apă, strunga de oi, han, școală, biserică și o gară de mocăniță.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments