Ploile torenţiale care au provocat inundaţii istorice în sudul Braziliei au scos la iveală o fosilă de dinozaur datând din urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, aflată într-o „foarte bună stare de conservare”, potrivit echipei de oameni de ştiinţă care a descoperit-o, informează agerpres.ro. Fosila a fost identificată în luna mai, în localitatea Sao Joao do Polesine, la aproximativ 300 kilometri de Porto Alegre, într-o zonă de pampas considerată „El Dorado-ul” paleontologiei braziliene.
Fosila datează din Triasic (perioadă geologică cuprinsă între acum 250 de milioane de ani şi acum 200 milioane de ani), înainte de Jurasic, făcut celebru de saga hollywoodiană „Jurassic Park”.
După patru zile de săpături, o echipă de paleontologi de la Universitatea Federală din Santa Maria (UFSM) a reuşit să izoleze şi să transporte bolovanul care conţinea scheletul fosilizat la centrul lor de cercetare.
Conform primelor observaţii ale reputatului centru, specimenul descoperit aparţine familiei Herrerasauridae, carnivore bipede cu coadă lungă care au populat ţinuturile unde se află azi Argentina şi Brazilia.
„Nu doar că este una dintre cele mai vechi fosile de dinozaur, dar este şi într-o stare foarte bună de conservare. Ne va oferi multe informaţii despre anatomia acestor dinozauri”, a explicat pentru AFP Rodrigo Temp Muller, şeful echipei de cercetători.
Potrivit specialistului, aceasta este probabil a doua cea mai completă fosilă cunoscută până în prezent a unui specimen din familia Herrerasauridae. Prima fusese descoperită în aceeaşi regiune în 2014, permiţând identificarea unei noi specii cu gheare încârligate, denumite gnathovorax cabreirai. Mai multe analize vor fi necesare înainte ca oamenii de ştiinţă să poată stabili clar dacă fosila extrasă din rocă în luna mai aparţine sau nu aceleiaşi specii.
La finalizarea lucrărilor, rezultatele cercetării urmează să fie publicate într-o revistă ştiinţifică.
Pampasul din sudul Braziliei, aproape de graniţa cu Argentina şi Uruguay, adăposteşte sub pământul său roşu circa o sută de zăcăminte bogate în fosile, care dezvăluie cunoştinţe importante despre epoca primilor dinozauri.
Ploile torenţiale şi inundaţiile care au lovit regiunea în luna mai au ucis peste 180 de persoane şi au provocat pagube materiale enorme.
În ceea ce priveşte cercetarea paleontologică, aceste precipitaţii excepţionale au jucat un rol parţial benefic, „accelerând eroziunea” şi dezvăluind astfel fosila, care în mod normal nu ar fi fost descoperită decât mult mai târziu, potrivit lui Rodrigo Temp Muller.
Facebook Comments
previous post