Nu suntem toți egali în fața mahmurelii. Cu toții avem prieteni în jurul nostru care se laudă că nu au avut vreodată o mahmureală, chiar și a doua zi după petrecerile de Revelion bine stropite cu alcool. Nu suntem cu toții egali înaintea alcoolului.
Mahmureala apare din mai multe motive. Deoarece alcoolul este diuretic, determină deshidratare severă. La rândul său, aceasta provoacă simptome precum dureri de cap, uscăciunea gurii sau dificultăți de concentrare. Însă alcoolul scade și nivelul de zahăr din sânge, deoarece provoacă organismul să producă insulină ca răspuns la conținutul ridicat de zahăr.
Toate acestea contribuie la aceste dureri de cap mari, care sunt greu de tratat după o petrecere. Grețurile și vărsăturile, pe de altă parte, provin din gastrita alcoolică, care este un efect toxic direct al alcoolului asupra stomacului.
Nu suntem toți egali în fața mahmurelii
Prin urmare, persoanele care sunt mai puțin predispuse la greturi sunt, pur și simplu, cei care au mai puține dureri de cap în caz de deshidratare. Sau cele care sunt mai puțin sensibile la efectele acetaldehidei, substanța toxică produsă când alcoolul este metabolizat de ficat. Simptomele de mahmureală sunt, de asemenea, mai puțin frecvente la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
„Dar asta nu înseamnă că acești oameni sunt imuni la efectele pe termen lung ale alcoolului”, spune dr. Sarah Jarvis, consultant medical pentru o asociație britanică de prevenire a alcoolului. „Dimpotrivă, persoanele care au toleranță la mahmureală tind să bea mai mult în exces, deoarece corpul lor nu le transmite semnalele de avertizare. Cu toate acestea, cu cât consumăm mai mult alcool în timpul viații, creștem mai mult riscul multor patologii: cancere, boli hepatice (ciroză) și pancreas, tulburări cardiovasculare, tensiune arterială ridicată, boli ale sistemului nervos și tulburări mentale (anxietate, depresie, tulburări de comportament)”, insistă medicul.
Cea mai ușoară cale, în aceste perioade festive, este să bei cu moderație.
Sursa: bzi.ro