NOUA ZEELANDA ISI SCHIMBA DRAPELUL, DIN CAUZA ASEMANARII CU CEL AL AUSTRALIEI

by Florian Popa

Neo-zeelandezii au ales un model de steag ce foloseşte culorile alb, albastru şi negru şi pe care este desenată o ferigă argintie, drept câştigător preliminar într-un referendum organizat pentru alegerea unui nou posibil drapel, relatează BBC News online.

Modelul de steag clasat pe locul al doilea are un design similar, şi culorile roşu, alb şi albastru în compoziţie.
Rezultatul final al referendumului va fi anunţat marţi, după ce vor fi numărate voturile din străinătate şi ar putea fi schimbat, în contextul în care marja de câştig este îngustă. Un al doilea referendum va avea loc în martie, pentru a se decide dacă se adoptă noul steag, sau dacă se păstrează cel existent.
Neo-zeelandezii au fost rugaţi să aleagă modelul pe care îl preferă, dintr-un total de cinci.
Aproximativ 48% dintre votanţii eligibili au participat la primul referendum, care a generat opinii divergente în Noua Zeelandă, privind costul şi calendarul care trebuie respectat în vederea operarării acestei schimbări.

Steagul câştigător în aceste alegeri preliminare, precum şi cel clasat pe locul al doilea, au fost desenate de arhitectul Kyle Lockwood, şi reprezintă simbolurile neo-zeelandeze, feriga argintie şi constelaţia Crucea Sudului.

Steagul clasat pe cel de-al treilea loc poartă numele de „Vârful Roşu” (Red Peak), şi a fost adăugat pe buletinul de vot în urma unei campanii de lobby care s-a desfăşurat pe reţelele de socializare.
Decizia de a alege un nou steag a fost susţinută de premierul neozeelandez, John Key, care a spus că drapelul actual seamănă prea mult cu cel al Australiei şi că este timpul să se elimine steagul Marii Britanii (Union Jack) de pe steagul Noii Zeelande. El a declarat că rata de participare la vot, care a fost mai mare decât aşteptările, a demonstrat faptul că „oamenii se angajează” în dezbatere, potrivit publicaţiei The New Zealand Herald.
Patru modele au fost iniţial anunţate în septembrie, iar „Vârful Roşu” a fost adăugat le pista opţiunilor câteva săptămâni mai târziu.
Costul întregului exerciţiu ar putea ajunge la aproximativ 18 milioane de dolari.

 

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments