Nouă obiceiuri zilnice care accelerează îmbătrânirea

by Dana B.

De ce unii oameni par mai tineri iar altii nu isi pot ascunde varsta reala? Oare doar genele sunt vinovate sau stilul de viata joaca un rol important? De ce unii oameni sunt mai sensibili in fata bolilor si altii nu? Cele mai intense rezultate ale alegerilor noastre le optinem in urma celor care sunt efectuate zilnic, perseverenta fiind foarte importanta in acest context. Asadar, atunci cand incercam sa facem o rutina din lucrurile pozitive, rezultatele vor fi pe masura, la fel se intampla si cand obiceiurile rele isi fac loc printre activitatile noastre zilnice. Aceste obiceiuri tind sa ne imbatraneasca cu aproximativ 10 ani, chiar si mai mult, iar aceasta imbatranire nu vizeaza doar aspectul fizic, ci si sanatatea, metabolismul si activitatea organelor interne. Evident ca prin accelerarea proceselor de senescenta aceste persoane devin mai vulnerabile in fata bolilor si dezvolta tot felul de riscuri. Iata ce obiceiuri iti accelereaza imbatranirea:

  1. Lipsa diversificarii alimentatiei. Una din primele zece cauze ale cancerului stabilite la nivel mondial se refera la lipsa diversificarii alimentatiei, adica oamenii s-au obisnuit sa manance cam aceleasi preparate in fiecare zi. Organismul nostru are nevoie de multi nutrienti, vitamine si minerale, dar si de substante active, de aceea alimentatia trebuie diversificata si de aceea alimentele de sezon nu trebuie niciodata evitate. Baza alimentatiei se realizeaza prin lactate, branzeturi, cereale, carne (neprajita, neafumata si nici din mezeluri, ci doar fiarta, pregatita la cuptor sau pe gratar), legume si fructe.
  2. Consumul de alimente si preparate nesanatoase. Alimentele si preparatele nesanatoase ar trebui excluse din alimentatie. Printre aceastea se numara: mezelurile (pe care multe persoane le consuma in fiecare dimineata si chiar in timpul zilei), margarina (incercati ca macar din alimentatia copiilor sa o excludeti), mancarurile prajite, carnea afumata, carnea grasa (de porc de exemplu, oaie, miel etc.), dulciurile.
  3. Sedentarismul. Miscarea de zi cu zi mentine sanatatea sistemului circulator si un volum sanguin optim pentru sanatate, asigura deschiderea capilarelor din corp care in stare de repaus stau inchise, mentine silueta, arde caloriile, regleaza metabolismul, elimina stresul si scade hormonii de stres, imbunatateste circulatia cerebrala, dar si calitatea somnului etc. Iata cate efecte pozitive are miscarea. Indiferent de cum alegem sa facem miscare, este important ca ea sa existe zilnic in stilul nostru de viata: fie alegi sa mergi dimineata in parc la altergat, fie seara, fie ai un abonament la fitness, dans sau piscina, orice varianta de miscare e binevenita.
  4. Fumatul. Fumatul este unul din marii dusmani ai sanatatii si frumusetii, avand efecte negative atat asupra sistemului nervos, cat si asupra sanatatii tuturor celulelor din corp carora le afecteaza in primul rand respiratia: monoxidul de carbon se leaga ireversibil de globulele rosii si acestea nu mai pot transporta oxigen la celule. Fumatul creste coagularea sangelui si produce vasoconstrictie in unele zone, marii fumatori (indiferent de varsta, sunt multe cazuri cunoscute sub 30 de ani) avand chiar amputatii de degete si alte necroze (sunt afectate vasele mici). Asadar fumatul nu distruge doar frumusetea, imbatranind foarte mult aspectul unei persoane, ci si sanatatea celui care fumeaza si a celor din jur pe care ii expune fumatului pasiv.
  5. Alcoolul. Alcoolul, in special vinul si berea, este util daca se bea un pahar la cateva zile sau saptamanal, de obicei duminica atunci cand se strange intreaga familie in jurul mesei. Insa atunci cand este consumat zilnic devine toxic, primul care sufera fiind sistemul digestiv, apoi ficatul. In timp consumul zilnic de alcool poate avea efecte foarte nocive asupra sanatatii dar si asupra aspectului fizic, iar consumul exagerat poate duce la coma sau chiar… moarte.
  6. Somnul in ore neadecvate. Un somn bun este cel de noapte care se desfasoara intre orele 22:00 (sau 23:00 in functie de ritmul hormonal al fiecaruia, unii il au un pic mai tarziu) pana la aproximativ 5:00 dimineata cand are loc varful secretiei de cortizol (un hormon foarte important in “managementul” stresului hormonal). Somnul de zi sau cel care nu cuprinde aceste ore care corespund ritmului nictemeral al hormonilor nu mai este nici jumatate util fata de somnul din aceste ore. Mare atentie pentru persoanele care lucreaza de noapte, cativa ani intr-un astfel de regim de munca pot avea efecte negative serioase asupra sanatatii.
  7. Negativismul si tulburarile psihice si/sau comportamentale. Se stie ca pozitivismul, credinta in bine practic poate vindeca si cancerul! Sunt demonstrate efectele starii psihice asupra sanatatii si frumusetii! Persoanele negativiste, care se gandesc intai la ceva rau atunci cand incep o activitate, persoanele prea competitive (tipul comportamental A de exemplu), cele prea inchise, introvertite, cele anxioase, schizoide, senzitive – aceste persoane vor reflecta problemele lor psihice in starea de sanatate si aspectul fizic. Daca aveti astfel de tulburari, se recomanda sa consultati un psiholog, tehnicile pe care le veti invata impreuna cu acesta va vor fi de folos toata viata.
  8. Lipsa afectiunii. Daca aveti relatii reci cu cei din jur (si nu este neparat vorba de lipsa unei relatii, desi viata de cuplu poate aduce multe beneficii, unele uimitoare chiar) probabil va lipseste afectiunea celorlalti. Orice om are nevoie de afectiune, de daruire, are nevoie sa fie bun si sa primeasca reciprocitate, sa iubeasca si sa fie iubit, indiferent daca este vorba de prieteni, familie, copii sau iubit/a. Lipsa unor relatii calde afceteaza sanatatea, imbatraneste, scade randamentul psihic, inteligenta emotionala, stima de sine si asa mai departe. Daca aveti prieteni, pastrati-i cu grija, caci au un pret important in viata voastra.
  9. Lipsa activitatilor relaxante. Cand v-ati dedicat ultima data macar o jumatate de ora sa va relaxati? In fiecare zi ar trebui sa gasiti un moment de relaxare, fie singuri, fie in compania altor persoane. Lipsa unor astfel de momente va incarca negativ atat psihic, dar si fizic. Puteti imbina utilul cu placutul, spre exemplu sa va relaxati la piscina, astfel faceti si miscare totodata. Metodele de relaxare sunt multiple si difera de la un om la altul. Gasiti 10 modalitati de relaxare care vi se potrivesc si nu ezitati sa le aplicati (macar cate una) in fiecare zi.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments