Înmormântările se vor face după reguli mult mai precise. În primul rând din motive igienice, dar şi pentru a elimina pe cât posibil speculanţii care profită de necazurile oamenilor. Noua lege prevede inclusiv amenzi, atât pentru firmele de pompe funebre, capele sau cimitire, cât şi pentru rudele celor decedaţi. Rămâne de văzut câte dintre noile reglementări se vor putea aplica şi la ţară.
Îmbălsămarea, transportul şi chiar fotografierea unei persoane decedate sunt din nou reglementate. Totul pentru ca înmormântarea să aibă loc în condiţii decente.
Regulile vizează atât firmele de pompe funebre, cât şi familia persoanei decedate. Iniţial, normele au apărut pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Îmbălsămarea devine obligatorie atunci când familia decide să expună trupul mortului în locuri publice, sau când este transportat la o distanţă mai mare de 30 de km.
Regulile par însă greu de respectat în mediul rural. În unele locuri nu există capele pentru priveghi. În alte cazuri, costurile mari îi fac pe oameni să ocolească firmele de pompe funebre.
Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormântarea – atât prestatorii de servicii funerare, cât şi familiile defuncţilor – sunt între 500 şi 10.000 de lei.
Noile reguli pornesc de la principiul că orice intervenţie asupra corpului unei persoane decedate trebuie să fie în deplin respect pentru demnitatea umană.
Pentru a nu ajunge pe mâna unor escroci, cetăţenii vor putea găsi firmele de pompe funebre autorizate pe site-ul direcţiilor judeţene de sănătate publică.
Legal, pot funcţiona doar firmele care au personal specializat şi cel puţin două maşini mortuare.
Sursa: stiri.tvr.ro