Ninsorile vin după un ger cumplit. Au îngheţat până şi lacurile sărate din ţară. Şi traficul pe Dunăre este paralizat. Sunt sloiuri imense pe fluviu, iar din Deltă oamenii au fost salvaţi cu remorchere.
Dunărea a îngheţat, iar circulaţia navelor a fost supendată pe cea mai mare parte a fluviului. Sloiuri imense de gheaţă plutesc pe apă.
„Siguranța navigației este periclitată. Restricția este valabilă pe o perioadă nedeterminată şi ea intră în vigoare din cauza fenomenelor meteo extreme,” precizează Răzvan Trandafir, director ANR.
În lupta cu sloiurile a fost scos Perseus, cel mare mare spărgător de gheaţă. Nava a şi-a croit drum pe apă de la Galaţi până la Tulcea şi a lăsat în urma ei bucăţi uriase de gheaţă.
La Tulcea a ajuns şi împingătorul Mamaia. A pornit în misiune duminică din Sfântu Gheorghe şi a luat la bord mai mulţi oameni care rămăseseră izolaţi în Sulina.
„E gheaţă compactă. Poţi să mergi cu patinele până la Sfântu Gheorghe. (Cam cât măsoară stratul de gheaţă?) Cel puţin 30 de centimetri,” spune un localnic.
Alţi oameni au plecat din Sulina pe un vas care asigură mentenanţa pe canal. Ambarcaţiunea nu face de obicei transport de călători.
În Mehedinţi, Dunărea arată ca un patinoar nesfârşit.
Cele mai mari probleme sunt în amonte de barajul Porţile de Fier, unde pe anumite porţiuni s-au format adevărate poduri de gheaţă. O grosime de aproximativ 10 centimetri, care practic leagă malul românesc de cel sârbesc.
„În ultima sută de ani de 27, 28 de ori s-a întâmplat treaba asta,” spune Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier.
În Orşova, oamenii au ieşit din casă să le aducă mâncare păsărilor care au rămas prizoniere pe malul Dunării.
„Mai mult îşi încălzesc corpul să nu îngheţe de frig. Îşi conservă energia că altfel ar muri îngheţate pe lac,” spune un localnic.
Şi telespectatorii Digi24 au trimis filmări cu fluviul îngheţat. Sunt imagini spectaculoase care surprind modul cum se navighează acum pe dunăre la Cernavodă şi în zonele Olteniţa şi Zimnicea. Navele înaintează greu printre sloiurile de gheaţă.
Este atât de frig, încât a înghețat și apa celui mai sărat lac din România: Lacul Brâncoveanu din Ocna Sibiului.
„Am poză din ’74.Și atunci o fost lacul înghețat. Dar de atunci, n-am văzut lac înghețat. Până acum,” povestește un localnic.
Lacurile au o concentrație de sare care, în mod normal, nu permite îngheţul. La aproape minus 30 de grade însă situaţia s-a schimbat.
Trei sute treizeci de grame pe litru este salinitatea acestui lac. O treime din apă, așadar, o reprezintă sarea. Chiar și așa, în ultimele zile a fost ger extrem, iar apa lacului a înghețat atât de tare, încât a format o pojghiță solidă.
Şi Lacul Sărat din Brăila este îngheţat.
Fenomenul care în trecut era unul rar a devenit totuşi unul obişnuit în ultimii ani.
Sursa: digi24.ro