Așa cum anunțam în urmă cu câteva zile, revenim asupra licitației pentru salubrizarea stradală și deszăpezire, organizată de Primăria Arad și vă prezentăm astăzi modul în care s-au eliminat concurenții, din dorința de a anula licitația cu pricina și a delega acest serviciu firmei SC Gospodărirea Comunală SA.
Mai întâi însă, să ne oprim asupra istoricului acestei licitații care, nu s-a spus până acum, a fost respinsă de două ori de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), în cursul anului 2016, din cauza neregulilor constatate (subiect asupra căruia vom reveni pe larg).
În 2017, licitația a fost din nou reluată și, așa cum am mai scris, s-au înscris în cursă patru firme: Asocierea dintre SC Brai – Cata SRL Brăila și SC Consult Soc Centrul SRL Arad, SC Activ Salubritate SA București, SC Polari M Holding SRL Constanța și SC RER Ecologic Service Oradea SA. Numai că, cei din Primăria Arad au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca firmele să fie descalificate, pe principiul „ai bască, n-ai bască“, căutând nod în papură fiecărei oferte.
Două dintre firme, Brai-Cata SRL Brăila și Polaris M Holding au depus contestații, acuzând că au fost descalificate pentru motive banale, iar comisia nu a respectat legea, atunci când a dat aceste decizii. În cazul Brai – Cata SRL, comisia a respins oferta, pentru că „nu a putut fi calculat punctajul aferent factorului tehnic de evaluare norma de poluare“. Mai precis, comisia a solicitat firmei să prezinte cărți de identitate sau documente oficiale din care să reiasă norma de poluare pentru cele 5 automăturători. Firma a prezentat un antecontract (o promisiune de vânzare-cumpărare) cu o firmă specializată care avea utilajele pe stoc și oferta de produse, din care reieșea ce utilaje va folosi în cazul în care va câștiga licitația, acestea fiind conforme cu cerințele din caietul de sarcini. Comisia a respins oferta, pe motiv că nu există cărți de identitate care să dovedească incadrarea în norma de poluare EURO 6.
În ceea ce privește Polaris M Holding Constanța, oferta acesteia a fost respinsă pentru că în două căsuțe s-a bifat greșit (spune comisia) DA sau NU. În contestația depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cei de la Polaris acuză faptul că întrebările au fost formulate în așa fel, încât să genereze multiple interpretări și să pună ofertanților probleme de înțelegere a sensului real. Pentru inadvertențele apărute în completarea răspunsurilor, comisia ar fi trebuit, în mod normal, să solicite clarificări, numai că acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că scopul a fost acela de a anula licitația și a delega acest serviciu către Gospodărirea Comunală, care astfel se va transforma într-o cloșcă cu pui de aur pentru PNL Arad și pentru un grup de interese de la vârful Primăriei Arad.
Ce decizie va da CNSC în privința celor două contestații, vom vedea în săptămânile următoare. Până atunci însă, primarul Gheorghe Falcă și aparatul din subordine s-au grăbit să încredințeze afacerea gunoaielor celor de la Gospodărirea Comunală, printr-un artificiu care, spun specialiștii, nu este legal. Într-un viitor material, vă vom prezenta pe larg cum s-a făcut această delegare, precum și ilegalitățile comise în acest caz.