În România, mor de două ori mai mulţi copii sub un an faţă de media europeană. E una dintre consecinţele lipsei de educaţie şi supraveghere medicală a gravidelor, mai ales în mediul rural. O soluţie ar fi recunoaşterea profesiei de moaşă. Acum, în ţară sunt o mie de moaşe calificate, dar ar fi nevoie de 11 ori mai multe.
Rodica Iftimie are 33 de ani şi peste o lună şi jumătate, va deveni mamă pentru a doua oară. Doar că, de când e însărcinată, nu a fost niciodată la doctor. Spune că nu îşi permite, în condiţiile în care singurele venituri pe care le are sunt ajutorul social şi alocaţia copilului în vârstă de șase ani. În total, 300 de lei.
Rodica Iftimie, gravidă: Dacă aveam bani plecam, nu eram acum acasă, plecam lună de lună. De împrumutat n-am de unde să împrumut, cu ziua nu mă mai ia nimeni că nu mai pot să muncesc, nu mai pot să mă aplec.
Au fost 41 de mii de astfel de cazuri în România, în ultimii doi ani, în special în mediul rural. Riscurile sunt uriaşe – mama şi nou-născutul pot avea grave probleme de sănătate. Uneori iremediabile.
Valentin Pantea, medic de familie: Este o problemă de educație a acestor gravide. Refuză să vină. Consideră că așa a fost și înainte, au fost fără controale medicale și înainte. Au născut fără medici acasă.
De mare ajutor, mai ales la ţară, ar fi prezenţa unor moaşe calificate, care să supravegheze sarcina şi să ceară intervenţia medicului, când consideră că e necesară.
Melania Tudose, moaşă: Moaşa este disponibilă 24 de ore din 24. Medicii obstetricieni, medicii de familie pe care îi avem în acest moment sunt competenţi dar disponibilitatea lor este redusă.
România are însă doar 1.000 de persoane licenţiate în profesia de moaşă. De 11 ori mai puține decât ar fi nevoie. Este motivul pentru care Ministerul Sănătăţii a creat un grup de lucru pentru completarea legislaţiei şi impunerea moaşei ca profesionist oficial în sistemul sanitar.
Sursa: digi24.ro