Naţionala feminină, cu arădeanca Dodean în lot, este ultima speranţă a tenisului de masă la medalia olimpică

by Sorin Haut

Concursul olimpic de tenis de masă de la Tokyo a început cu mari speranţe pentru delegaţia României, care avea şanse bune în două probe pentru a pune mâna pe mult râvnita medalie a Jocurilor Olimpice. Din păcate, la dublu mixt, acolo unde îi aveam pe Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu, sorţii au fost nemiloşi cu reprezentanţii noştri. După o primă victorie în optimi, 4-1 cu slovacii Lubomir Pistej şi Barbora Balazova, “tricolorii” au dat în sferturi peste campionii mondiali, chinezii Xin Xu şi Liu Shiwen, în faţa cărora nu au avut nicio şansă, 0-4 la seturi. Clasate în Top 30 în ierarhia mondială, Berni Szocs, locul 27 şi Eliza Samara, a 29-a jucătoare a lumii, au ieşit prematur din competiţie, în turul trei. Ambele au fost învinse chiar la primele lor meciuri, de jucătoare de origine asiatică: Samara a pierdut cu 1-4 în faţa thailandezei Suthasini Sawettabut, locul 41 în lume, iar Szocs a cedat cu 2-4 la seturi în faţa americancei de origine chineză Liu Juan, veterană a turneului olimpic, 36 de ani şi cu o clasare slabă, abia pe 449 în clasamentul mondial. De asemenea, Ionescu a părăsit proba de simplu masculin în turul doi, după 1-4 cu brazilianul Gustavo Tsuboi. În runda ianugurală, românul trecuse de australianul de origine asiatică Yan Xin, cu 4-1.

Szocs, Samara şi Ionescu şi-au încheiat parcursul la simplu şi dublu mixt

Aşadar, ultima speranţă tricoloră la medalia olimpică este naţionala feminină de tenis de masă, nimeni alta decât campioana europeană “en-titre”. Numărându-se printre favoritele la medalii, România are nevoie de trei victorii pentru a urca pe podiumul olimpic, iar primul hop este Egiptul, în optimi, meci programat duminică, 1 august. Apoi, în cazul unei probabile victorii, “tricolorele” vor înfrunta aproape sigur, în sferturi de finală, reprezentativa similară a Hong Kong-ului. De aici va fi destul de greu de urcat, dar nu imposibil, mai ales că fetele lui Viorel Filimon formează poate una din cele mai omogene şi experimentate naţionale la acest turneu olimpic. Redutabilul trio Szocs-Samara-Dodean provoacă teamă şi respect la nivel mondial, iar cele trei au potenţialul de a reuşi să obţină medalia.

Proba pe echipe, marea miză pentru delegaţia României

Din lotul tricolor face parte şi Irina Ciobanu, locul 99 în ierarhia ITTF. Arădeanca Daniela Monteiro Dodean, 33 de ani, locul 105 mondial, joacă la această ediţie în proba pe echipe, unde speră să îşi împlinească visul suprem al unei cariere de excepţie. Jucătoarea CSM-ului se află la a patra prezenţă consecutivă la Jocurile Olimpice, după Beijing 2008, Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016. Dodean este dublă campioană europeană atât la dublu cât şi cu echipa naţională, dar medaliată cu aur continental şi la dublu mixt, alături de soţul său, portughezul Joao Monteiro.

 

 

Facebook Comments