Banca Națională a României (BNR) a inaugurat, marți, la Tismana, Muzeul Tezaurului, primul și unicul spațiu expozițional existent la ora actuală în Europa în care publicul poate viziona cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, așa cum sunt reflectate în documentele din arhiva BNR.
Evenimentul, la care au fost prezenți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și Mitropolitul Olteniei, Irineu, marchează finalizarea unei investiții de aproape două milioane de lei, demarată cu mai bine de trei ani în urmă.
Lucrările propriu-zise au început în luna octombrie a anului 2013, însă au fost întârziate cu doi ani din cauza problemelor cauzate de infiltrațiile cu apă, provenite de la pârâul care curgea la intrarea în mănăstirea Tismana. Ca atare, ulterior, s-a luat decizia de a devia cursul apei, iar lucrările derulate în acest sens au fost destul de complicate.
Muzeul este dotat cu obiecte specifice din perioada 1944 — 1947. Peștera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit, în acea perioadă, peste 200 de tone de aur, tezaurul fiind ascuns de teamă ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia rușilor.
‘În luna septembrie 1944, într-o Românie ocupată de Armata Roșie, așa-zis prietenă, Consiliul general al BNR lua încă o decizie salvatoare, aceea de a muta Tezaurul în peștera din apropierea mănăstirii. Având acordul mitropolitului Olteniei și ajutor din partea soldaților Detașamentului ‘Neptun’, trimiși la Tismana pentru asigurarea misiunii de pază, funcționarii băncii au depus aurul în grotă, unde a fost păstrat până în februarie 1947, când trei garnituri ale CFR au transportat întreg Tezaurul la București’, potrivit istorisirii semnată de Mugur Isărescu, în volumul ‘Odiseea aurului BNR — Tismana 1944 — 1947’, lansat și tipărit sub îngrijirea Băncii Naționale.
‘Operațiunea Neptun’ a devenit publică după 50 de ani, când secretarul general al BNR, Cristian Păunescu, împreună cu directorul sucursalei Gorj a Băncii Centrale, Gheorghe Birău, și cu istoricul Marian Ștefan, a început reconstituirea acelor evenimente cu ajutorul documentelor păstrate în arhiva generală a BNR.
În data de 25 ianuarie 2007, conducerea BNR ia decizia de a amenaja în peștera de la Mănăstirea Tismana un Muzeu al Tezaurului Băncii Naționale a României. Inițiativa Băncii Naționale a avut susținerea părintelui Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, precum și a sfântului așezământ monahal de la Tismana, stărețit de monahia Antonia Popescu.
Prin intermediul unei Convenții civile parafată în anul 2009, Mitropolia Olteniei a pus la dispoziția BNR, în mod gratuit, terenul aferent construirii accesului în peșteră și peștera propriu-zisă.
În vara anului 2012, prin licitație publică, a fost selectată firma constructoare — ‘Impex Lumy Nico’—, iar în august 2013, Primăria orașului Tismana a eliberat autorizația de construire. Ordinul de începere de lucrărilor a fost semnat pe 20 august 2012.
În august 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la depunerea actului de fundație a Muzeului Tezaurului de la Tismana, evenimentul marcând la acea vreme încheierea lucrărilor de infrastructură și de amenajare a peșterii, respectiv demararea procesului de amenajare a amplasamentului.
Proiectul, inițiat de banca centrală în anul 2007, pune în lumină acțiunea cunoscută sub numele de „Operațiunea Neptun” sau „Tismana”, desfășurată în anul 1944. Atunci, Banca Națională, în colaborare cu Guvernul, Armata, CFR și Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea, în secret, a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în peștera din apropierea Mănăstirii Tismana.
Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944 — 1947, așa cum sunt reflectate în documentele din arhiva BNR. Vizitatorii vor afla, astfel, informații-cheie privind rolul banilor și al băncii centrale, inclusiv prin intermediul simpozioanelor, seminariilor și colocviilor ce vor fi organizate în acest spațiu expozițional.
Conform celor mai recente date al BNR, rezerva de aur a băncii centrale se menținea, la 1 iulie 2016, la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,944 miliarde de euro.
Sursa: agerpres.ro