De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce. Chiar și abateri considerate până acum minore, precum vorbitul la telefon la volan, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului.
Abateri pentru care se poate suspenda permisul pe 30 de zile:
– Folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice
– Depășirea coloanei de mașini oprite la semafor
– Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor
– Trecerea pe roșu
– Depășire neregulamentară
– Acumularea a 15 puncte de penalizare
– Nerespectarea semnalelor polițistului rutier.
Șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare de la 6 luni la 3 ani, în funcție de gravitatea abaterilor, scrie BZI.ro.
Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile:
– Accidente din neacordarea de prioritate
– Depășirea neregulamentară
– Circulația pe sens opus
În cazul unor abateri și mai periculoase, suspendarea dreptului de a conduce se poate extinde la 90 sau chiar 120 de zile.
Conducerea sub influența alcoolului – Dacă nu este o infracțiune penală, aceasta conduce la suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Probleme tehnice grave – Conducerea unui vehicul cu probleme majore la sistemul de frânare sau direcție este o gravă încălcare a regulilor.
Întoarcerea sau circulația pe contrasens pe autostradă – Aceste gesturi sunt de o gravitate extremă și atrag suspendarea permisului pentru 120 de zile.
Nerespectarea regulilor la trecerea de cale ferată – Ignorarea barierei sau semaforului la calea ferată poate pune viața în pericol, motiv pentru care se pedepsește sever.
Suspendarea pe loc a dreptului de a mai conduce:
– conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare;
– conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie;
– nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau întercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
– neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
– neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident cu pagube materiale.