MITURI DESPRE MANCATUL SANATOS CARE POT SA NE FACA RAU

by Andreea Radu
Uneori, ideile preconcepute despre mâncatul sănătos sunt greu de înlăturat şi ajungem să ne facem mai mult rău respectându-le.Din acest motiv, Bright Side a creat o listă cu astfel de mituri, demascate.

Mâncatul după şase seara îţi face rău

Acesta este unul dintre cele mai vechi mituri despre alimentaţie, însă ţinând cont de ritmul vieţii moderne, luarea cinei la ora şase seara nu este doar sănătos, ci de aşteptat. Adevărul este că nu ar trebui să mâncăm cu trei ore înainte de a ne culca, iar mâncărurile de la cină ar trebui să fie cât mai uşoare.

Grăsimea este dăunătoare

Grăsimea este considerată dăunătoare pentru sănătate, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Fără grăsime nu ai putea digera mâncarea, grăsimea ajutând la metabolizarea vitaminelor A şi E, iar lipsa grăsimii din corp duce la imposibilitatea producerii hormonilor. Lipsa grăsimii rezultă şi în îmbătrânirea mai rapidă a pielii. Cea mai bună idee ar fi să mănânci mai puţine alimente care conţin grăsimi nesănătoase, precum cârnaţii, maioneza, prăjiturile sau torturile, însă nu să le elimini cu totul.

Gustările sunt nesănătoase

Acest mit nu se aplică oricărui fel de gustare. Sigur, să mănânci ciocolată sau alte dulciuri nu este o idee bună, însă dacă le înlocuieşti cu alune sau fructe, obţii o gustare sănătoasă.

Toate alimentele organice sunt sănătoase

Produsele organice (adică produse fără organisme modificate genetic, fără pesticide sau aditivi) sunt de multe ori la fel ca echivalentele lor normale, cu excepţia preţului ridicat în primul caz.

Carbohidraţii trebuie evitaţi

Există două feluri de carbohidraţi: simpli şi complecşi. În timp ce primii se găsesc în zahăr, ciocolată, miere, fructele dulci, pâine albă şi cartofi şi ar trebui evitaţi, cei din a doua categorie sunt sănătoşi şi se găsesc în cereale, fasole sau fructe de pădure.

Fructele şi legumele nu mai sunt bune după congelare

Tehnologia modernă de îngheţare ne permite să păstrăm aproape toate elementele nutritive din astfel de alimente.

Separarea nutrienţilor te ajută să slăbeşti

Enzimele produse de tractul digestiv sunt capabile să proceseze proteinele, grăsimile şi carbohidraţii în acelaşi timp. Nu există nicio dovadă ştiinţifică pentru faptul că separarea acestora ar ajuta în vreun fel. Oamenii care aleg acest fel de dietă sunt în general foarte atenţi atunci când aleg alimentele pe care le consumă, ajungând să slăbească.

Pâinea neagră este mai sănătoasă decât cea albă

Dacă pâinea este neagră nu înseamnă şi că are multe fibre. Culoarea ”sănătoasă” ar putea fi de la caramel adăugat în aluat.

Sucurile sunt la fel de bune ca fructele în sine

Sucul nu conţine fibre deloc, iar cantitatea de vitamine şi minerale este mai scăzută în suc decât în fructe. Din acest motiv este mai bine că mănânci fructe proaspete oricând poţi alege.

Rulourile de sushi reprezintă mâncare dietetică

Dacă mănânci doar sushi, probabil că nu vei lua în greutate. Cu toate acestea, orezul alb folosit pentru a face acest fel de mâncare nu este cel mai sănătos aliment, iar sosul de soia, maioneza şi brânza îngraşă.

Sursa: gandul.info

Facebook Comments