Cea mai scumpă operă de artă din lume, „Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo Da Vinci, este păstrată la bordul unui iaht al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, scrie The Guardian.
După ce a fost vândută pentru 450 de milioane de dolari, în 2017, la o licitaţie Christie’s de la New York, nu a fost cunoscut locul în care se află lucrarea.
Artnet a scris luni că pictura veche de 500 de ani este păstrată pe iahtul Serene, care are 134 de metri lungime şi valorează 500 de milioane de euro.
Două persoane implicate în tranzacţie au declarat pentru Artnet că „lucrarea a fost luată noaptea cu avionul lui Mohammad bin Salman Al Saud şi dusă pe iahtul lui, Serene”.
„Salvator Mundi” ar fi trebuit să fie expusă în septembrie 2018 la Muzeul Luvru din Abu Dhabi, însă cu câteva săptămâni înainte, evenimentul a fost anulat şi s-a spus că va fi anunţată o nouă dată.
Iahtul se află în prezent în Port Said (Egipt), potrivit aplicaţiei Marine Traffic.
La câteva luni după ce pictura „Salvator Mundi” a fost vândută pentru preţul record de 450 de milioane de dolari, un istoric de artă de la Oxford a contestat atribuirea tabloului lui Leonardo da Vinci. Matthew Landrus, specializat în opera şi viaţa lui Leonardo, crede că cele mai multe dintre tablouri au fost realizate de asistentul de atelier al artistului, Bernardino Luini, a cărui operă a fost vândută, în general, pentru mai puţin de un milion de lire sterline. El a afirmat că între 5% şi 20% dintre lucrări este mâna lui Leonardo, şi că Luini era „primul pictor”.
Sursa: stirileprotv.ro