Ministerul Tineretului şi Sportului a emis o serie de condiţii pentru reluarea sporturilor individuale în aer liber, care pot fi practicate de către sportivi şi publicul larg. Acest cadru este valabil exclusiv pentru activităţile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane şi în aer liber. Setul de condiţii a fost prezentat într-o conferinţă de presă, de ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe. Lista disciplinelor sportive care se pot practica este următoarea: aeronautică, alpinism, atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutăţii, aruncarea suliţei), automobilism, kaiac (kaiac sprint, rafting, stand-up paddle, kaiac pe ape repezi), canotaj, ciclism (ciclism rutier, mountain bike), echitaţie, golf, karting, motociclism, tenis (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, yachting (windsurfing, bărci cu vele).
Competiţiile sportive încă mai aşteaptă
„Despre deschiderea competiţiilor, este încă devreme, deocamdată se vor putea desfăşura doar antrenamente, urmând ca în cazul în care parcurgem această perioadă de o lună de zile, dacă vom putea evita focare şi lucrurile vor decurge normal să trecem şi la faza de competiţii. Dar în momentul de faţă vorbim doar de antrenamente şi pregătire. În privinţa spectatorilor, va trebui să ne mulţumim cu competiţiile văzute la televizor”, a declarat Stroe. El a precizat că în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de desfăşurarea a cantonamentelor care vor fi permise după data de 15 mai, Direcţiile de Sănătate Publică vor efectua controale la bazele sportive.
Referitor la testele pentru COVID-19 pe care sportivii trebuie să le facă înainte de intrarea în cantonamente, Stroe a afirmat că MTS va suplimenta fondurile atunci când e vorba despre loturi naţionale şi olimpice: ”Acolo unde este cazul, în zona de federaţii, unde există interes public. Dacă vor fi federaţii, le aştept să stăm de vorbă referitor la loturile olimpice sau naţionale”. Sporturile de contact şi cele practicate în spaţii închise au un risc epidemiologic ridicat şi nu este posibilă în acest moment redeschiderea lor, a mai afirmat Stroe.
Sporturile de contact, risc epidemiologic ridicat
„Ceea ce nu va fi încă posibil în acest moment, dar ne dorim să se întâmple cât de curând, este repornirea sporturilor în sală, practicate în spaţiu închis, a sporturilor de contact sau în grup. Acestea reprezintă un risc epidemiologic ridicat şi au un risc major de îmbolnăvire a sportivilor sau a celor care lucrează cu ei. Dacă un club îşi asumă regimul de cantonament în izolare, atunci poate face antrenamente, dacă nu, reevaluăm din două în două săptămâni şi sperăm curând să putem redeschide şi aceste sporturi. De exemplu un practicant de arte marţiale nu îşi poate relua pregătirea, dar respectând distanţarea socială, poate să facă pregătire fizică individuală într-un spaţiu deschis. Antrenamentele de grup nu sunt deocamdată permise, dar sperăm a fi reluate la o dată ulterioară„, a spus ministrul Sportului.
El a precizat că sportivii şi angajaţii care activează în aceste discipline vor beneficia de şomaj tehnic şi după încetarea stării de urgenţă: „Voi susţine menţinerea pentru sporturile care nu îşi vor desfăşura activitatea menţinerea şomajului tehnic. În noile acte normative, acest şomaj tehnic va continua pentru cei care au activitate suspendată”.
Bazinele vor fi redeschise în mod etapizat
Stroe a afirmat că în cazul activităţilor recreative, măsurile de prevenţie vor fi luate la nivelul Guvernului. „La nivelul competiţiilor cu caracter recreativ, vorbim de sporturile de masă, de mers la sală sau alergare, se vor aplica măsuri speciale de către Guvern, pentru că au caracter comercial mai degrabă. Ieri am avut discuţii cu cei de la nataţie, de la polo şi triatlon şi am convenit că va redeschide bazinele în mod etapizat şi o să permitem şi celor care folosesc bazinele să practice acest sport. Nu mă refer la activitatea recreativă de a merge la ştrand, acesta vor fi reglementate de guvern„, a mai spus el.
Activitatea sportivă în rândul copiilor în mod organizat rămâne în acest moment închisă, sănătatea acestora fiind esenţială. „Nu poţi aduna 30 de copii la un antrenament de fotbal în acest moment. Este un subiect sensibil. Eu sunt un suporter al susţinerii sportului de masă, sunt cel mai mare suporter, dar acum este vorba despre o situaţie excepţională, este vorba despre sănătatea copiilor noştri. Trebuie să înţelegem că sănătatea lor este esenţială. Deschiderea acestora se va face gradual. Dacă în acest moment nu îi putem trimite în colectiv la şcoală, nu îi putem chema în colectiv să facă sport„, a declarat Stroe.
Sănătatea copiilor este esenţială
El a afirmat că acest lucru va fi posibil ţinând cont de evoluţia pandemiei de COVID-19. „Avem un plan de redeschidere a antrenamentelor şi la nivelul copiilor, dar redeschiderea acesta se va face gradual, în funcţie de evoluţia pandemiei. Politica mea este de a încuraja sportul practicat de tineri, ştiu ca părinte beneficiile pe care sportul le poate aduce tinerilor, vom sprijini creşterea numărului de ore de sport în şcoală, veţi vedea mult mai multe competiţii la acest nivel, dar deocamdată fac apel la prudenţă maximă, pentru că suntem în faţa unei crize fără precedent. Vom evalua situaţia din două în două săptămâni şi poate vom evalua şi redeschiderea competiţiilor pentru copii„, a mai spus Ionuţ Stroe.
AGERPRES