MINISTRUL FINANTELOR: VREM SA AJUNGEM, IN CEL MULT 10-12 ANI, SA DEPASIM MEDIA PIB PE CAP DE LOCUITOR DIN UE

by Paula Craciun

România își propune să depășească, în cel mult 10 – 12 ani, media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar până în 2019 autoritățile își propun ca țara să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice.

‘Avem o companie numită România, care de 25 de ani a avut de toate, mai puțin o viziune și o strategie. Este pentru prima dată când această companie vine cu o viziune, vine o strategie și spune unde vrea să ajungă. Vrem să ajungem, în cel mult 10-12 ani, să depășim media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Vrem să ajungem ca, până în 2019, să avem cea mai relaxată politică de taxe din Uniunea Europeană (…) Nu ajunge un Cod Fiscal sau un Cod de procedură fiscală pentru a modifica tot acest sistem în care funcționăm de peste 25 de ani’, a menționat Vâlcov.

Conform ministrului, România nu va putea aplica, în următorii doi ani, impozitarea progresivă nici măcar la teoretic, iar din punct de vedere al planurilor de relaxare fiscală punctul de plecare va fi suma de 8 miliarde de euro ce vor intra în economie până în 2020.

‘Și dacă am vrea să trecem la impozitarea progresivă în următorii doi ani nu este posibil, pentru că astăzi ANAF-ul nu are posibilitatea din punct de vedere al bazelor de date să aplice impozitarea progresivă, nici măcar la nivel teoretic. Ce putem face? Trebuie să mergem pe această impozitare unică. Este foarte important să înțelegem că, astăzi, aproape un milion de persoane lucrează în România fără forme legale de muncă și unul dintre scopurile noului Cod Fiscal este acela de a scoate la lumină o bună parte din aceste locuri. Trebuie să existe un punct de plecare, iar acesta este planul de 8 miliarde de euro, pe care noi îi băgăm în economie în următorii cinci ani, între 2015 și 2020. Punem accent pe perioada 2015, semestrul II — 2016, unde avem măsuri de relaxare fiscală, care însumează un impact brut de 16 miliarde de lei. În anii următori (2017, 2018, 2019) impactul net însumează 33,2 miliarde lei’, a afirmat ministrul Finanțelor Publice.

Oficialul a adăugat că banii rezultați din aplicarea măsurilor de relaxare fiscală vor fi direcționați, în primul rând, în reducerea TVA.

‘Acești bani vor fi direcționați, în primul rând, în reducerea TVA. Cel târziu la sfârșitul acestui an de la 24% la 20%, la general, și de la 24% la 9% pentru produsele din carne, legume și fructe, dar și introducerea taxării inverse pentru TVA din construcții’, a spus Darius Vâlcov.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate